Изгорела црква Светог Саве у Њујорку, гореле још три православне светиње

Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су верници у њој присуствовали ускршњој литургији. Једна особа лакше је повређена. И после великог напора 170 ватрогасаца, црква је добрим делом уништена. У Сиднеју је изгорела македонска црква, а том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца. Пожар је избио у грчкој православној цркви у Мелбурну, као и у манастиру Валам у северној Русији.

Током ускршњих празника избила су четири пожара у православним светињама у Њујорку, Сиднеју, Мелбурну и у манастиру Валам на северу Русије. Како је саопштила њујоршка ватрогасна служба, православна црква у Њујорку била је празна када је избио пожар који се брзо проширио и захватио цело здање на западној 25. улици у дистрикту Флатирон.

Старешина цркве Ђокан Мајсторовић, рекао је за РТС да је пожар избио око 17 часова по локалном времену, односно око 23 сата по овдашњем времену.

"То је најжалоснија вест која се могла догодити, посебно на данашњи свети велики празник. Из комшилука су прво приметили да се у цркви нешто догађа, позвали су ватрогасну службу. Још увек се ватрогасна кола налазе око цркве и гашење још траје. Сви ми који живимо у близини цркве смо евакуисани и не можемо да приђемо ближе од 200 - 300 метара. Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови. Владика је био овде и он ће обавестити Патријаршију", рекао је отац Мајсторовић. 

Ватрогасна служба објавила је да се срушио део крова и да је структура зграде нестабилна. Истрага о пожару је у току, а полиција искључује могућност терористичког акта.

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала протестантској цркви, али ју је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице. Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организују и културне, образовне и друштвене активности. Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

У међувремену, гореле су још две православне светиње. Јак пожар потпуно је уништио македонску цркву у Сиднеју, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца, јавили су аустралијски медији.

У Мелбурну је избио пожар у грчкој православној цркви, који је брзо угашен. Током ускршњих празника горео је и манастир Валам у северној Русији.

 

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво