Тела планинара пронађена на Хималајима после 16 година

Тела познатог планинара и сниматеља експедиције која су пре 16 година затрпана у лавини пронађена су на Хималајима.

Удовица Алекса Лоуа навела је у писаној изјави да су двојица планинара покушала да се попну на планину Шишапангма висине 8.013 метара када су открили остатке две особе који су се делимично топили из глечера.

Планинари су Конраду Анкеру, који се пењао уз планину са Лоуом и сниматељем Дејвидом Бриџисом у време лавине октобра 1999. године и преживео, описали одећу и ранчеве које су видели на телима.

Анкер је закључио да су пронађена тела Лоуа и Бриџиса, наведено је у саопштењу.

"Алекс и Дејвид су нестали, заробљени и замрзнути у времену. Шеснаест година живота је проживљено и сада су пронађени. Захвални смо", навела је Џени Лоу Анкер.

Она се 2001. године удала за Анкера, пријатеља и колегу планинара свог покојног супруга. Они живе у граду Боземан, у америчкој савезној држави Монтана и воде добротворну фондацију која носи име Алекса Лоуа.

Лоу, Анкер, Бриџис и још неколико особа били су на експедицији за пењање на Шишапангму, 14. највиши врх на свету, а затим да се са врха спусте скијама.

Лоу је сматран најбољим планинарем на свету када је погинуо у 40. години.

Био је познат као "Плућа са ногама" због невероватне снаге и издржљивости, а 1995. године спасио је неколико планинара на Аљасци.

Бриџис из Аспена у Колораду, који је погинуо у 29. години, био је успешан планинар на великим висинама и сниматељ.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи