Пољска не пушта главни конвој "Ноћних вукова" на Берлин

Пољске власти пустиле су синоћ да из Белорусије уђе 20 руских мотоциклиста из клуба "Ноћни вукови" с пасошима Европске уније и они, заједно с Пољацима из патриотске мотоциклистичке организације "Катинска вожња", чекају да границу покуша да пређе главнина руског конвоја "Путевима победе" који је пре два дана кренуо из Москве.

Пољска је тако групи чланова најстаријег руског мотоциклистичког клуба без проблема допустила да пређу границе и одају пошту палим совјетским војницима у Брањеву, на северо-истоку Пољске, али и даље забрањује да преко њене територије прође главни конвој руских "бајкера" који из Москве, Путевима победе, треба да превале 6.000 километара до главног града Немачке, Берлина.

Говорећи о Дану победе којим се облежава завршетак Другог светског рата 1945. у Европи, један од руских мотоциклиста који су прешли границу захваљујући пасошу ЕУ, рекао је пољској приватној телевизији ТВН24 да је "то наша победа, наш празник. Прославићемо га возећи се мотоциклима Путевима победе. Посетићемо сва места где су биле велике битке, где су споменици. Одаћемо пошту херојима који су положили животе за ту победу".

"Пољске власти су у ноти руској амбасади одбиле да дозволе пролаз руских мотоциклиста преко Пољске из разлога безбедности", казао је пољској државној телевизији ТВПинфо шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски.

Пољска Гранична стража вратила је данас у Белорусију на граничном прелазу Тереспол седморо мотоциклиста из клуба Ноћни вукови, иако имају пасоше земаља Европске уније с образложењем да ће угрозити јавни ред и мир у Пољској као део конвоја руских бајкера Путевима победе од Москве до Берлина.

"Нисмо дозволили улазак седморо мотоциклиста који су казали да су део конвоја Ноћних вукова. Ради се о држављанима Немачке, Словачке и Русије. Улазак на територију Пољске забрањен им је због претње да ће нарушити јавни ред и мир", рекао је пољској телевизији ТВН24 портпарол локалне Граничне страже.

Пољска омета мотоциклисте који 71. годишњицу краја Другог светског рата намеравају да обележе патриотском вожњом "Путевима победе", дугом 6.000 километара, преко Русије, Белорусије, Пољске, Чешке, Словачке, Аустрије, обилазећи војника Црвене армије који су погинули ослобађајући тај део Европе од нацистичке окупације.

Без проблема је визе добило и у суботу ушло у Пољску 200 мотоциклиста из руске Калињинградске области, међу њима и чланови клуба "Ноћни вукови". Они су дошли на традиционално полагање венаца на гробове совјетских војника у Брањеву, на североистоку Пољске, где је су гробови више од 31.000 Црвеноармејаца што је највеће такво гробље у том делу Европе.

"Од како се седам година организују ти доласци мотоциклиста увек су међу њима били и Ноћни вукови и никада није било никаквих неспоразума ни инцидената", казао је градоначелник Брањева Лешек Ђонг.

На комеморативну свечаност у Брањеву је дошао и губернатор Калињинградске области с неколико стотина Руса, углавном ветерана и младих а након говора одржана је екуменска молитва и пуштени су голубови као симбол мира.

Амбасадор Русије у Варшави Сергеј Андрејев је у Брањеву осудио одлуку Владе Пољске да не пусти руске мотоциклисте да прођу за Берлин, што није допустила ни прошле године, када се обележавала 70. годишњица краја Другог светског рата.

"То је погрешна одлука, јер није било никаквих намера да се провоцира или ремети јавни ред и мир. Пољско Министарство спољних послова образложило је то претњом по јавну безбедност, али такве претње нема, тим пре што је то организовано у сарадњи с пољским мотоциклистима из Катинске вожње", казао је амбасадор Андрејев пољској новинској агенцији ПАП.

Пољска и Литванија вратиле су прошле године "Ноћне вукове" с граница пошто пољски, чешки и немачки званичници и део тамошње јавности "Ноћне вукове" сматрају милитантним руским националистима чија је вожња само политичка провокација и демонстрација руске силе - "кад не могу тенковима, онда бар на јаким мотоциклима", а смета им и ангажовање вођа "Ноћних вукова" у Антимајдану након сукоба у Украјини.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи