Ирак, демонстранти напуштају зграду парламента

Демонстранти у Ираку, од којих су већина присталице шиитског муслиманског свештеника Муктаде ел Садра, почели су да напуштају зграду парламента у коју су упали раније данас, јавио је фотограф АФП-а.

Припадници групе "Сараја ел Салам“, коју је основао Ел Садр, могли су се видети како наређују демонстрантима да напусте комплекс, шест сати након што су упали у добро утврђену "Зелену зону" у Багдаду, у којој се налазе најважније владине институције и стране амбасаде.

Ирачке безбедносне снаге испалиле су поподне сузавац и метке у ваздух како би зауставиле додатне присталице шиитског муслиманског свештеника Муктада ел Садра да уђу у добро утврђену "Зелену зону" у Багдаду, саопштила је полиција и присталице Садра.  

Специјални јединице и снаге председничке гарде покушале су да онемогуће демонстранте да пређу мост у близини америчке амбасаде, рекао је један од извора, пренео је Ројтерс.

Неколико хиљада демонстраната упало је раније данас у добро утврђену "Зелену зону" у Багдаду, у којој се налазе најважније владине институције и стране амбасаде, а неколико њих опљачкало је зграду парламента након што посланици нису изгласали нови кабинет министара, преноси АФП.

Новинар француске агенције наводи да је хиљаде "бесних" демонстраната ушло у забрањену зону, од којих је неколико почело да пљачка зграду парламента.

Према речима двоје Ројтерсових сведока, више стотина присталица шиитског муслиманског свештеника Муктада ел Садра упало је у "Зелену зону", а поједини су ушли и у зграду парламента.

Демонстранти, који су се окупили испред добро утврђене зоне, прешли су мост изнад реке Тигар узвикујући "Бежите кукавице" мислећи на, наводи један од сведока, посланике који су напуштали зграду парламента.

Један стражар на контролном пункту рекао је да демонстранти нису претресани пре уласка, а на једном телевизијског снимку види се како машу ирачким заставама узвикујући "Мирно, мирно" док су поједини стајали на бетонским зидовима који ограђују Зелену зону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво