Избори у САД, за кога ће гласати амерички Срби?

Иако не постоје статистике нити анкете које би измериле расположење српске дијаспоре, могу се уочити одређени трендови, а која ће платформа бити ближа америчким Србима зависи од њихових занимања, генерације, али и географије, тврди "Глас Америке".

Према речима Данијеле Сремац, председнице Српског института у Вашингтону и истакнуте личности српске дијаспоре, републикански принципи слободног тржишта, ограниченог интервенисања владе и мање бирократије су ближи већини америчких Срба, посебно онима који се баве бизнисом, и који махом живе на средњем Западу.

"У већим градовима ћете наћи више гласача који подржавају демократе, људи који можда раде у америчкој влади, академији, то су послови који добијају редовну плату и не утиче толико разлика републиканаца и демократа. У бизнису, наши људи који живе на средњем Западу, као мој отац и многи које сам познавала, који су бизнисмени, имају некретнине, а то је баш велики део нашег народа у главном делу Америке, они дефинитивно виде разлику у економским принципима демократа и републиканаца", наводи Данијела Сремац.

Иако међу републиканцима тренутно води контроверзни бизнисмен Доналд Трамп, Данијела Сремац истиче да већина бирача гласа за партију а не појединца.

Она додаје да су у идеолошком смислу, републиканци ближи српским бирачима.

"Мислим да Срби у Америци као и у Србији и Републици Српској углавном традиционални, а демократе у Америци подржавају више либералне друштвене ставове што они можда не подржавају као што су геј бракови и друге теме", сматра председница Српског института у Вашингтону.

Глас Америке наводи да с друге стране Александра Шкорић из Вашингтона, припадница млађе генерације дијаспоре, каже да се никад не би определила за републиканске кандидате.

"Они немају ништа заједничко са мојим начином размишљања", рекла је Шкорићева, која спада у такозване "Бернијевце", јер сматра да је демократа Берни Сандерс чист кандидат који не служи ничијим интересима.

Шкорићева каже да су за њу релевантнији социјални принципи Демократске странке.

"Наша генерација Срба који живе овде у Америци, млађа је генерација која је дошла овде у својој петнаестој, шеснаестој години. Рецимо, ми уопште немамо породиљско, ако желимо да имамо децу, морамо да узмемо неплаћено три месеца да би били код куће уз децу", рекла је Шкорићева.

Утицај спољне политике

Данијела Сремац сматра да ће за српске бираче спољна политика бити пресудни фактор, а да већина поистовећује демократу Хилари Клинтон са политиком њеног супруга, Била Клинтона према Србији 1990-их.

"Ја сам у то време доста ишла на телевизије и наступала у неким емисијама, и наши људи су видели да су републиканци више подржавали моје ставове и дефинитивно нису подржавали бомбардовање Србије које су демократе подржавале. То је велики разлог, и знају да ако Хилари Клинтон дође на власт, по питању Балкана би се обратила и посаветовала са својим мужем и мислим да то не би било најбоље за наш народ", оцењује она.

Глас Америке наводи да Хилари Клинтон ипак има своје присталице у малом делу српске дијаспоре. Иако нису желели да говоре пред камером, то су припадници млађе, либералније генерације која се залаже за демократске економске и друштвене принципе и сматра да је Хилари ефикаснији кандидат да их спроведе. За њих је америчка политика 90-их део прошлости, са чим се слаже и Александра Шкорић.

"Мислим да прошлост мора остати у прошлости, морамо да се бринемо о будућности наше деце", оценила је Шкорићева.

Она је испричала анегдоту за коју тврди да одсликава расположење младих Срба у америчкој престоници.

"Недавно смо ишли на један скуп младих Срба стручњака у Балтимору, за донацију слепом дечаку из Херцеговине који треба да иде на операцију. Свако је донео нешто од хране, било је ту пуно пита... Ми смо донели Бернијеве значке и до краја састанка 60 одсто наших људи је носило Бернијеве значке на реверу...", испричала је Шкорићева.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво