САД: Напад на болницу "Лекара без граница" грешка, а не ратни злочин

Нови шеф Централне команде америчке војске, генерал Џозеф Вотел, каже да је прошлогодишњи напад на болницу "Лекара без граница" у авганистанском граду Кундузу уследио након серије грешака и да ће починиоци бити дисциплиновани, али тврди да није начињен ратни злочин.

АФП преноси да је Вотел објавио да је 3. октобра 2015. посада авиона АЦ-130, иначе познатог као летећа топовњача, полетео пре планираног времена не поневши листу заштићених зона и грешком био усмерен да бомбардује болницу у Кундузу. У нападу су убијене 42 особе, а АП подсећа да су "Лекари без граница" напад назвали ратним злочином.

Према речима водећег америчког генерала, суспендовано је или уклоњено из командне структуре 12 особа – команданата, чланова посаде и припадника специјалних снага на земљи, док је преосталих четворо добило укор.

"Истрага је закључила да одређени чланови персонала нису радили по правилима вођења борбе и закону о оружаном сукобу. Истрага је утврдила да је инцидент комбиновани резултат људских грешака, процесних грешака и заказивања опреме и да нико од персонала није знао да ће вршити напад на болницу", нагласио је Вотел.

Вотел је навео да су америчке специјалне снаге које су биле у пратњи авганистанских снага затражиле ваздушну помоћ након четири дана жестоких борби против талибана који су заузели град на северу Авганистана. Према тврдњи Вотела, посада авиона АЦ-130 је за болницу мислила да је зграда коју су заузели талибани.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи