Лавров и Ванг: Противракетни систем у Јужној Кореји неће решити проблем

Министри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји, изразили су противљење америчком размештању протвракетног система у Јужној Кореји.

Москва и Пекинг подржале су одлуку Савета безбедности УН о увођењу санкција Северној Кореји због њених нуклеарних и ракетних проба, али су оштро критиковале предлог САД о размештању система противракетне одбране ТХААД у Јужној Кореји.

Вашингтон и Сеул су договорили размештање тог система ради одбране од претње севернокорејских пројектила.

"Земље не треба да користе поступке Пјонгјанга као изговор за повећање свог војног присуства на Корејском полуострву. Верујемо да могуће размештање противракетног система ТХААД неће решити овај проблем", рекао је Лавров.

Ванг је рекао да и Москва и Пекинг сматрају да се размештањем прекорачују неопходне мере потребне за одбрану од било које претје из Северне Кореје и да би то "директно утицало на стратешку безбедност Русије и Кине".

То би могло да "дода уље на ватру у већ затегнутој ситуацији, па чак можда и сруши регионалну стратешку равнотежу", рекао је Ванг.

Лавров и Ванг су позвали на обнављање преговора шест нација о нуклеарном програму Северне Кореје.

Када је реч о спорним територијијама у Јужном кинеском мору, на које право поред Кине полажу и Вијетнам, Филипини, Малезија, Тајван и Брунеј, Лавров је рекао да треће стране не треба да се мешају, вероватно мислећи на САД, које су оспоравале право Кине.

Ванг је рекао да државе које нису директно умешане треба кроз преговоре да нађу мирно решење.

"Међународно друштво, посебно државе изван Јужног кинеског мора, треба да имају конструктивну функцију у одржавању мира и стабилности и да не доприносе да ситуација постане још више хаотична", нагласио је Ванг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи