СБ УН упозорио Северну Кореју због лансирања ракета

Савет безбедности Уједињених нација упозорио је Северну Кореју да очекује одговор након што је спровела две пробе лансирања балистичких ракета средњег домета.

Савет безбедности УН одржао је синоћ, на захтев САД, хитне консултације иза затворених врата поводом тога што је Северна Кореја извела две пропале пробе лансирања балистичких пројектила средњег домета услед пораста страха да та земља припрема спровођење пете нуклеарне пробе.

"Разматрамо одговор", рекао је новинарима кинески амбасадор Лиу Ђиеји, који овог месеца председава Савету безбедности УН.

Јапански амбасадор Мотохиде Јошикава истакао је да су свих 15 чланова Савета безбедности једногласно осудили последња лансирања ракета које је спровео Пјонгјанг.

Он је додао да Токио осуђује "тешка и веома јасна кршења резолуција УН" која, како је рекао, представљају диркетну претњу националној безбедности Јапана.

Дипломате наводе да очекују да Савет безбедности УН изда касније данас саопштење након што је кинеска делегација затражила да добије времена како би се консултовала са званичницима у Пекингу.

Северна Кореја је у последње две недеље три пута покушала да тестира ракету "Мусудан", која може да погоди америчке базе на пацифичком острву Гвам, наводи АФП.

Северна Кореја је јуче два пута покушала и изгледа није успела да лансира нови балистички пројектил средњег домета, саопштило је јужнокорејско Министарство одбране.

Лансирање је покушано пред конгрес владајуће странке севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, који се одржава 6. маја, пренео је Ројтерс.

Званични Пјонгјанг је у последње време извршио више пробних лансирања пројектила, противно резолуцијама УН, као и проба друге војне технологије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво