Сирија, 30 мртвих у нападу на болницу у Алепу

Најмање 30 људи погинуло је у ваздушним нападима сиријске војске на положаје побуњеника у Алепу, саопштили су сиријски безбедносни извори.

У нападима су погођени болница Ел Кудс и стамбена четврт Сукари у јужном делу Алепа, једно од упоришта побуњеничких снага.

Међу погинулима је и 14 пацијената и шест чланова болничког особља, саопштила је невладина организација Лекари без граница.

Припадници хуманитарне организације "Бели шлемови" пронашли су јутрос, непосредно пре напада, 10 мртвих испод рушевина болнице Ел Кудс.

Ваздушни напади на Алеп настављени су данас после краће ноћне паузе, јавила је агенција Франс прес са лица места.

У нападима побуњеника на делове града које контролишу снаге режима, четири особе су погинуле, а још четири повређене, пренела је агенција Сана.

Најмање 10 особа, међу којима и једно дете, убијено је у среду у жестоким нападима побуњеника на положаје сиријске војске у Алепу, јавила је Сана.

Споразум о прекиду ватре, који је ступио на снагу 27. фебруара, донео је Алепу период релативног мира, али је његова примена доведена у питање после нове ескалације сукоба у којима је од прошлог петка погинуло више од 100 цивила.

У Сирији је током петогодишњег рата страдало више од 270.000 људи, а неколико милиона је расељено.

Позив САД и Русији да помогну у обнављању примирја

Изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура апеловао је на САД и Русију да интервенишу како би се наставили мировни преговори о Сирији који су доспели на мртву тачку и рекао да је недавно обнављање оружаних борби бацило сенку на преговоре и угрозило крхко примирје.

Након брифовања чланица Савета безбедности путем видео-линка о застоју у индиректним преговорима између сиријске опозиције коју подржавају Запад и САД и изасланика владе Башара Асада коју подржава Москва, новинарима је рекао да се нада да ће се преговори наставити у мају.

Де Мистура се жалио на погоршање насиља на терену рекавши да је у последњих 48 сати на сваких 25 минута погинуо по један Сиријац а на сваких 13 минута је један рањен.

"Како можете имати преговоре када имате само вести о бомбардовању и гранатирању" рекао је Мистура, преноси АП.

Према његовим речима, примирје склопљено уз посредовање САД и Русије је "учинило чуда" у смиривању насиља у марту али поновни оружани сукоби доводе примирје "у велику опасност".

Преговори сиријске опозиције и представника владе запели су прошле недеље када је опозициони Високи одбор за преговоре суспендовао учешће у знак протеста због наводног кршења примирја од стране владе, застоја у слању хуманитарне помоћи и одсуства напретка у ослобађању притвореника у Сирији.

Циљ преговора је формирање прелазне владе која би Сирију извела из грађанског рата у коме је до сада убијено више од 270.000 а расељено више милиона људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво