Туризам у Тунису поново "на ногама"

Тунис је некада био омиљена туристичка дестинација за многе, укључујући и наше туристе. Ове године очекује пет и по милиона страних туриста. То је скоро исто као и прошле, јер је, тврде туристички посленици, повећана безбедност у хотелима. Главни разлог зашто путници нису летовали у Тунису јесте прошлогодишњи бомбашки напад у марту, на музеј Бардо у Тунису.

Недавно је министарка туризма Селма Елуми Рекик позивала европске лидере да подрже Тунис и младу демократију, и повуку упозорења за путовања у Северну Африку. Неки знаци су већ видљиви. Повећан је број резервација, па се опоравља и авио-саобраћај.

У Тунису се надају да ће страни туристи доћи због пустињског сафарија или медицинског туризма.

"Довољно је да прошетате, и да се уверите да сте сигурни у Тунису. Од терористичког напада у марту прошле године, предузели смо бројне мере како бисмо обезбедили земљу, људе, туристе, аеродроме, туристичке објекте. Направили смо споразуме са Европском унијом, и са неким земљама као што су Немачка, Француска и Велика Британија. Нови стандарди безбедности су сада обавезни", рекла је Селма Елуми Рекик, министарка туризма Туниса.

Туризам представља кључни извор девиза и радних места за многе Тунишане. Ситуација се променила од када је 2011. смењен председник Зин ел Абидин Бен Али. Од тада опада број туриста.

"Прошле године број туриста је пао на 5,5 милиона, што је најнижи ниво у последњих неколико деценија. А после напада у Сусу, приходи од туризма су опали за 35 одсто", каже министарка.

Од прошле године Влада Туниса је ангажовала више од 1.000 наоружаних полицајаца који патролирају поред хотела и туристичких локација.

Министарство туризма наставља да промовише културни туризам. Најпознатији су сафари излети у Сахару, а влада велико интересовање и за спа-туризам. Европским туристима се нуде и терапеутски и козметички третмани повољнији него у њиховим земљама.

Мигрантска криза и страх од тероризма утичу на туристичка кретања. Туристи избегавају Египат и Тунис. После напада у Анкари и Истанбулу, не занимају их ни аранжмани у Турској. У Грчкој су избеглице, па и то некоме може да смета.

Напади у Бриселу и Паризу показују да ни континентална Европа - није безбедна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво