Пилот оборен изнад Србије постаје први човек авијације САД

Генерал Дејвид Голдфејн, познат по томе што је преживео обарање у свом ловцу Ф-16Ц у борбеној мисији изнад Србије 1999. године, номинован је за команданта Ваздухопловних снага САД.

Одлуку министра одбране Ештона Картера о номиновању Голдфејна саопштио је Пентагон, а уколико номинацију потврди Сенат, Голдфејн ће заменити генерала Марка Велша који у јулу одлази у пензију.

Голдфејн је у саопштењу навео да је изузетно почаствован номинацијом за 21. начелника Генералштаба Ваздухопловиних снага. 

Ова номинација представља брз напредак за Голдфејна, који је у августу промовисан у генерала са четири звездице и човека број два Ваздухопловних снага, објављено је на порталу Старс енд страјпс.

Голдфејн је претходно био директор Здруженог Генералштаба и командант Централне команде Ваздухопловних снага која надгледа операције на Блиском истоку.

Међутим, како наводи Старс енд страјпс, Голдфејн је још увек познат и по свом борбеном летачком искуству. Он је често описивао ноћ 2. маја 1999. године током бомбардовања Србије, када је пројектил земља–ваздух експлодирао у близини његовог авиона изнад Београда.

Голдфејн се, како наводи Старс енд страјпс, катапултирао из свог ловца Ф-16Ц и слетео падобраном на отворено поље на Косову, а према његовој верзији догађаја, неколико сати касније покупио га је спасилачко-борбени тим у хеликоптеру "хок".

Београдски медији, међутим, наводе да се ситуација одвијала другачије. Авион је још неко време био управљив па је тадашњи пуковник Голдфејн покушао да се домогне територије БиХ, али убрзо по престанку рада морао је да се катапултира и приземљи у атару поцерског села Синошевић док се авион срушио пар километара даље у близини Шапца.

Имајући у виду близину границе са БиХ, тим за борбено трагање и спасавање НАТО-а успео је да лоцира и покупи обореног америчког пилота и безбедно га извуче до аеродрома у Тузли, одакле је пребачен у Авијано.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво