Изборна збрка у Њујорку

Затворена бирачка места, покварене машине за гласање и, чак, неспосбност локалних званичника да пронађу кључеве од биралишта обележили су прве сате гласања на предизборима за кандидате републиканаца и демократа на председничким изборима.

Проблеми су почели у Бруклину где је једно бирачко место било сатима закључано јер локални званичници нису могли да пронађу кључ, пише Њујорк пост.

Велики број присталица Бернија Сандерса није ни уписан у бирачке спискове, па су њујоршке власти наложиле преиспитивање одлуке да се више од 125.000 гласача избрише са спискова, пише Гардијан.

"Могућност да је бројним бирачима одузето право подрива интегритет целог изборног процеса штп мора бити исправљено", написао је градоначелник највећег граада у Америцви.

Суштински, Њујорчани су морали до 25. марта да се упишу у спискове и изаберу партију, али огроман број гласача није био упознат са овим захтевом, па су на биралиштима избијале свађе.

Локални аналитичари одмах су проценили да ће развој ситуације озбиљно угрозити шансе за јединством у редовима демократа на председничким изборима.

Извештаји о неправилностима достигли су меру да је морао да реагује и градоначелник Њујорка Бил де Бласио, који је позвао званичнике изборних комисија
да преиспитају одлуку о брисању великог броја бирача са спискова.

Проблеми са гласачким машинама и нису посебан новитет у САД, пошто су ти уређаји у последњих десетак година често били предмет контроверзи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара