Челични саркофаг за Чернобиљ, зрачење под контролом

Уочи тридесете годишњице хаварије у Чернобиљу, тамошња нуклеарна електрана добија нови покретни саркофаг, који би требало да заустави зрачење у наредних 100 година. Пројекат вредан милијарду и по евра финансирало је 46 држава и организација уз подршку Европске банке за обнову и развој. Катастрофа у Чернобиљу највећа је нуклеарна хаварија у историји човечанства. У експлозији је погинула 31 особа, али је хиљаде људи касније оболело од карцинома, као последице изложености нуклеарном зрачењу.

Подручје око нуклеарне електране у Чернобиљу већ 30 година је сабласно празно. Хаварија у реактору четири, која се догодила 26. априла 1986. године, ослободила је 400 пута више зрачења од атомске бомбе коју су Американци бацили на Хирошиму, а облак радиоактивног материјала прекрио је велики део Европе.

Експлозија је знатно оштетила постојећи саркофаг, али украјинске власти нису имале довољно средстава за нови, па су у помоћ прискочили међународни донатори.

"Чернобиљ је и даље актуелан јер је то највећа нуклеарна хаварија која је погодила свет. Више од 200 тона уранијума и плутонијума још је у реакторима нуклераке, под оштећеним кровом. Док не завршимо саркофаг, нећемо бити безбедни. Поносан сам што је Европска банка за обнову и развој прихватила тај изазов", каже Венс Новак из Европске банке за обнову и развој.

Саркофаг на којем се радило шест година, тежак је 30.000 тона и прекрива фатални четврти реактор. Улаз у зону око нуклераке и даље је строго ограничен, али је последњих година постао атрактиван за туристе.

Знатижељни туристи наводе да су гледали документарце о Чернобиљу, што их је привукло да дођу.

Стручњаци упозоравају да људи који живе у подручјима загађеним нуклеарном катастрофом и даље долазе у додир са опасно високим нивоом зрачења. Према тврдњама украјинских власти, најмање 4.000 радника који су санирали штету после хаварије, умрло је од последица радијације, а индиректно је погођено пет милиона људи.

Нови саркофаг треба да заустави зрачење и омогући стручњацима да коначно санирају нуклеарку у Чернобиљу.

Остали аутори: Тамара Стојсављевић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 20. апр 2016, 10:57) - Dragan [нерегистровани]

ukrajinci

Ne znaju ukrajinci da paze pa to ti je... A šta će da izgrade oko Fukušime?

Atomi mali ali gadni...

(среда, 20. апр 2016, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Mozda najveca

Sto se tako malo pisalo i pise o nesreci i posljedicama u Fukushimi, Japan, sa zapadnom tehnologijom?

(среда, 20. апр 2016, 08:48) - Srbofil [нерегистровани]

Ljudski faktor

Ljudski faktor je u pitanju a ne sovjetska tehnologija!!!

(среда, 20. апр 2016, 08:40) - Влајко Винча [нерегистровани]

грешка

``Експлозија је знатно оштетила постојећи саркофаг, али украјинске власти нису имале довољно средстава за нови, па су у помоћ прискочили међународни донатори``.

Eксплозија није оштетила постојећи саркофаг, већ је он саграђен после експлозије, и ограниченог је века трајања који износи 30 година.

(среда, 20. апр 2016, 07:08) - anonymous [нерегистровани]

rusofili

Čuvena ruska tehnologija, svaka čast.