Олбрајт: Путин је паметан, али веома зао човек

Бивша шефица америчке дипломатије Мадлен Олбрајт сматра да је председник Русије Владимир Путин "паметан, али веома зао човек", као и да је Русија земља која провоцира, а потом се осећа увређено.

Мадлен Олбрајт је, у интервјуу бечком дневнику Пресе, рекла да је Путин официр КГБ-а који жели да има контролу и верује да су се сви уротили против Русије, што није тачно.

"Он има лоше карте у рукама, али их је добро искористио, барем краткорочно. Верујем да је његов циљ да минира и изазове поделе у ЕУ. Он жели да НАТО нестане из његове сфере утицаја", објаснила је Олбрајтова.

Изнела је теорију да је Русија прошла кризу идентитета, додајући да никада неће заборавити шта јој је неко 90-их година у Москви рекао – да га је срамота јер је Русија била суперсила, а сада је Бангладеш са ракетама.

Путин је то искористио, истиче Олбрајтова, која такође сматра да су страхови балтичких држава оправдани, и то због "методе асиметричног вођења рата, коју Русија примењује".

Олбрајтова је, на констатацију да је Путин постигао свој циљ да поново усправи Русију, рекла да је то учинио тиме што је први пут после 1945. једну другу земљу у Европи запосео и анектирао – Крим у Украјини.

То, према њеним речима, није требало дозволити.

"Путин је етаблирао национализам како би Русима скренуо пажњу са чињенице да је њихова земља само Бангладеш са бомбама", нагласила је бивша шефица америчке дипломатије.

Према њеним речима, Путин је у Сирији интервенисао само да би скренуо пажњу са Украјине и поново ојачао утицај Москве на Блиском истоку.

"Морам подвући да САД немају проблем са Русијом, све док не окупира неку другу државу", рекла је Мадлен Олбрајт.

Критикујући САД због непримања сиријских избеглица, навела је да "САД не могу другим државама да објашњавају шта треба радити, ако саме не примају више избеглице".

"Често сам прелетала преко САД. Ми смо велика земља и имамо пуно места", рекла је Олбрајтова и додала да је и међународни систем у Сирији у многоме доживео неуспех.

"Сви су мислили да ће та криза нестати. Агенције УН и ЕУ су се понашале тако као да морају да региструју избеглице оловкама, иако имају рачунаре", каже бивша шефица америчке дипломатије.

Изразила је забринутост зa ЕУ оценивши да се она распада због хипернационализма. Истиче и да у свету постоје проблеми за чије решавање је потребно више земаља, а САД не желе да буду светски полицајац, нити су империјалистичка земља.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи