Асадов повратак у Палмиру

Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да поновно освајање Палмире представља успех стратегије сиријске војске у борби против тероризма.

"Ослобађање историјског града Палмире важно је достигнуће и још једно сведочанство успеха стратегије сиријске војске и њених савезника у рату против тероризма", рекао је Асад на састанку са француским парламентарцима у Дамаску, навео је Ројтерс.

Руски председник Владимир Путин честитао је сиријском председнику Башару ел Асаду на поновном освајању Палмире, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"У телефонском разговору са сиријским председником Путин је честитао свом колеги на ослобађању Палмире од терориста и истакао значај очувања овог јединствено историјског места за светску културу", рекао је Песков, пренео је Тас.

Путин је, како је додао Песков, још једном нагласио да упркос повлачењу дела руског контингента из Сирије, руске оружане снаге настављају да помажу сиријским властима у њиховој борби против тероризма и ослобађању своје домовине од екстремистичких група.

Асад је рекао да високо цени помоћ руских ваздушних снага и истакао да такви успеси попут освајања Палмире не би били могући без подршке Русије, додао је Песков.

Сиријска војске саопштила је раније данас да је у потпуности преузела контролу над Палмиром, наводећи да ова победа означава почетак колапса Исламске државе.

Снаге сиријског режима јуче су прошириле контролу северно од историјског града и заузеле оближњи град Ел Амирију који су дотад држали џихадисти Исламске државе, а који се сматра "капијом" Палмире.

ИД је заузела тврђаву Палмире 23. маја 2015. и тамо подигла своју заставу, успоставивши контролу над древним градом.

Дворац и антички град Палмира налазе се на Унесковој листи светске баштине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи