Бомбашки напади у Бриселу, 31 мртав, 250 рањених, исламисти преузели одговорност

У два бомбашка напада на бриселском аеродрому и једном на станици метроа погинула 31 особа, а повређено је 250, од којих је 30 теже. Страхује се да то није коначан број жртава. Два нападача су се разнела на аеродрому, а за трећом особом која је је снимљена на фотографији с њима се трага, каже белгијски тужилац. Исламска држава преузела је одговорност за нападе. У току су рације у Бриселу, а две особе су ухапшене, јавља белгијски лист ХЛН. Проглашен највиши степен безбедности на територији целе Белгије. Свет у шоку.

22.25 - Неколико хиљада људи окупило се на централном тргу у Бриселу како би показали солидарност. Окупљени, од којих су неки држали свеће, писали су поруке подршке.

22.05 - Према последњим подацима, у нападима у Бриселу 31 особа је погинула, а 250 људи је рањено, рекла је белгијска министарска здравља Меги де Блок. Додала је да је 11 особа погинуло у нападу на аеродрому Завентем, а 20 на метро станици Малбек.

19.20 - У једној кући која је била претраживана у Бриселу полиција је пронашла заставу Исламске државе и бомбу, преноси Ројтерс.

18.40 - Белгијски федерални тужилац је саопштио да су се вероватно два нападача разнела на аеродрому, док се за трећим трага. Раније су објављене фотографије осумњичених и мушкарца за којим је издата потерница.  

17.05 - Безбедносне снаге су уништиле трећу бомбу која је пронађена на аеродрому, јавља Ројтерс позивајући се на градске званичнике у Бриселу. 

16.55 - Људи у Бриселу могу поново слободно да се крећу по граду, саопштено је из кризног штаба. Међутим, Петер Мертенс из белгијског кризног центра каже да "и даље постоји претња од напада". Аеродром ће бити затворен и сутра, преноси Ројтерс.

16.25 - Српска полиција прати развој догађаја после напада у Бриселу и спремна је да ангажује и додатне снаге уколико то буде потребно, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. 

16.15 - Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич демантовала је наводе неких медија да је евакуисана зграда Европске комисије у Бриселу. 

16.00 - Званичници су објавили да је број рањених у данашњим нападима 212, од чега је 30 особа у критичном стању, а њих 96 има озбиљније ране.

15.56 - У Белгији је проглашена тродневна жалост, саопштио је министар унутрашњих послова Јан Јамбон.

15.40 - Бомба која је коришћена на аеродрому садржала је ексере како би изазвала већу штету, преноси РТ.

15.35 - Белгијски медији су објавили фотографије двојице мушкараца обучених у црно који су осумњичени за напад на аеродрому. Обојица имају рукавице испод којих су могли да носе упаљач за активирање бомби. Полиција тражи помоћ у идентификацији трећег мушкарца, који је био обучен у бело, како би га испитала.

15.15 - Европска организација за безбедност ваздушног саобраћаја (Евроконтрол) подиже мере безбедности на највиши ниво, што ће бити урађено и на београдском аеродрому "Никола Тесла". 

14.50 - Специјални тим је извео контролисану експлозију на једном универзитету у Бриселу пошто је пронађено нешто сумњиво у кампусу. Неидентификовани објекат је уништен као превентивна мера, преноси РТ.

14.40 - Поред калашњикова, на аеродрому је откривена и неексплодирана бомба и неколико прслука са експлозивом. Белгијски министар унутрашњих послова Јан Јамбом оценио да напади могу бити повезани са хапшењем Салаха Абдеслама.

14.30 - Два путника из Србије повређена на аеродрому у Бриселу. У болници су на превијању и сутра би требало да се врате у Београд.

14.20 - Полиција је евакуисала две нуклеарне електране у Белгији, пренео је Ројтерс. У питању су електране Тијанг и Деол.

13.50 - Калашњиков пронађен поред тела нападача на аеродрому, јавља белгијска телевизија ВРТ.

13.20 - Расте број жртава: најмање 34 особе су страдале – 14 на аеродрому, а 20 на станици метроа, наводи ВРТ. Међу жртвама и један држављанин Британије.

13.15 - Рације у Бриселу, трага се за одговорнима за нападе. Ухапшене две особе, јавља белгијски ХЛН.

12.55 - Исламска држава преузела је одговорност за данашње нападе у Бриселу, објавила је агенција Амак њуз, која је повезана са Исламском државом, а преноси РТ позивајући се на египатске медије.

12.30 - Догодило се оно чега смо се плашили, рекао је белгијски премијер Шарл Мишел у обраћању нацији.

12.10 - Словеначки дипломата рањен је у јутрошњим експлозијама, потврдила је званична Љубљана.

12.05 - Француски премијер Мануел Валс поручио је да је Европа у стању рата.

11.50 - Ђорђе Ђоковић, брат Новака Ђоковића, био је у авиону који је требало да слети на аеродром у Бриселу у моменту када су одјекнуле експлозије.

11.30 - Белгија ће распоредити додатних 225 војника у Бриселу, преноси Ројтерс.

11.10 - Си-Ен-Ен јавља, позивајући се на белгијске медије, да су укупно 23 особе страдале у јутрошњим експлозијама.

11.00 - Белгијски премијер Шарл Мишел упозорио је грађане Белгије да избегавају свако кретање и остану у својим кућама. Један полицајац је рекао за АФП да у експлозији на станици метроа има мртвих и повређених. Новинар је јавио да види како око 15 људи прима прву помоћ.

10.45 - Различите информације о страдалима на станици метроа. Поједини медији јављају да ипак није било погинулих, преноси Ројтерс информацију белгијске телевизије ВРТ.

10.30 - Танјуг јавља да је отказан лет "Ер Србије" из Београда за Брисел, који је био планиран за 17.30. И "Ласта" је отказала сутрашњи полазак аутобуса из Београда за Брисел.

10.10 - Белгијски медији јављају да је 10 особа погинуло на станици метроа, преноси Ројтерс. Затворен сав јавни саобраћај у Бриселу. Власти поручују људима да остану у својим кућама.

10.00 - Најмање 17 мртвих и 35 тешко повређених на аеродрому, јављају белгијски медији. Повређених има и на метро станици Маелбек. Европска комисија наредила особљу да не излази на улицу.

09.45 - ВРТ наводи да је узрок јутрошње експлозије на аеродрому самоубилачки напад.

09.30 - Погинуло 11 људи, а 25 је рањено, јављају белгијска телевизија ВРТ и дневник Дерније Ер.

09.20 - Експлозија се догодила и на станици метроа у близини институција ЕУ. Затварају се све станице у граду.

09.05 - На аеродрому пронађене три бомбе.  

09.00 - Пре експлозија било је пуцњаве, а чуло се и да је неко викао на арапском, наводи белгијска новинска агенција Белга.

Две експлозије догодиле су се јутрос на аеродрому у Бриселу, при чему погинуло 11 особа. Има жртава и у експлозији у метроу на станици Маелбек – 20 мртвих. У нападима је рањено 250 особа, од којих је 30 теже.

Неколико људи је повреде задобило на терминалу за поласке авиона, наводи Ројтерс, позивајући се на белгијске медије.

Експлозије на највећем аеродрому у Белгији одјекнуле су нешто пре 8.00 часова, а на лице места упућена су возила Хитне помоћи.

"На аеродрому је дошло до експлозије. План за ванредне ситуације ће свакако бити активиран", рекао је за телевизију Бел РТЛ Руди Верворт, председник Бриселског региона.

По налогу полиције, железнички саобраћај на бриселском аеродрому је обустављен.

Очевици наводе да се осећао мирис барута и да је плафон аеродромске зграде био урушен.

Неименовани очевидац је белгијској телевизији рекао да је у тренутку када је зачуо експлозију чекао у реду за регистровање.

"Видео сам дим и људе који у паници јуре ка излазу. Онда је уследила још једна експлозија, много ближе мени. Сви су напустили аеродром у паници, а већина људи је оставила пртљаг на лицу места. Возила у околини аеродрома су евакуисана", рекао је.

На терминалу за полетање у тренутку експлозије налазио се велики број људи, јер је за јутрос било заказано много полазака, наводи лист Либр Белжик.

Алфонс Јула (40), који ради у служби обезбеђења пртљага на бриселском аеродрому, рекао је да је, пре него што је прва бомба експлодирала, зачуо мушкарца како узвикује нешто на арапском.

Прозори на згради аеродрома су разбијени услед јачине експлозије.

Након напада на аеродрому, дошло је до експлозије на станици метроа код институција ЕУ. Према сведочењу очевидаца, из станице су излазили окрвављени људи. У том нападу страдало је најмање 20 особа, а више од 50 је повређено.

Европска комисија је позвала запослене да остану код својих кућа или у канцеларијама.

Ројтерс примећује да је до јутрошњих инцидената дошло четири дана након што је у Бриселу ухапшен главни осумњичени за новембарске нападе у Паризу Салех Абдеслам.

Након напада у Бриселу појачане су мере безбедности на аеродромима у Паризу, Франкфурту, Прагу, Риму. Бројни званичници, међу којима и премијер Србије Александар Вучић, изразили су саучешће Белгији.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво