Пао авион у Русији, 62 страдалих, пронађене црне кутије

Погинуло свих 55 путника и седам чланова посаде путничког авиона који је летео из Дубаија према југу Русије када се летелица срушила приликом другог покушаја слетања на аеродром у Ростову на Дону. Претпоставља се да су узрок пада пилотска или техничка грешšка. Пронађенe обе црне кутије. Већина путника у авиону били су Руси. Припадници Истражног комитета извлаче тела страдалих из олупина. Премијер Вучић упутио саучешће.

Авион "боинг 737"  компаније "Флaj Дубаи" срушио се ноћас (03.50 по московском времену) код града Ростов на Дону, при чему су погинули сви путници и чланови посаде.

"Авион је пао на тло и распао се. Према прелиминарним подацима, било је 55 путника и седам чланова посаде. Сви су погинули", наведено је у саопштењу Истражног комитета Русије.

Како преносе руске агенције, међу 55 путника било је 44 држављана Русије, осам Украјине, два Индије и један држављанин Узбекистана. Такође се наводи и да су чланови посаде били држављани Русије, Кипра, Колумбије, Киргистана и Сејшелских острва.

"Према последњим извештајима, начињеним на основу личних података путника, у летелици је било 16 држављана страних земаља, укључујући седам људи из Украјине, двоје из Шпаније и по једну особу са Кипра, из Узбекистана, Киргистана, Колумбије и Сејшелских острва", навео је извор руске агенције.

Гувернер региона Ростов Васили Голубјев рекао је државној телевизији да је у авиону било седморо деце.

Авионом је, како јављају агенције, управљао 38-годишњи пилот са Кипра.

Тас наводи и да је капетан имао 5.700 сати лета иза себе и да је он лично донео одлуку да поново покуша слетање у условима слабе видљивости, а да то није било одлука контроле лета.

Авион је пао у оквиру аеродромског подручја, око 250 метара пре почетка писте, а руски медији наводе да су били лоши услови видљивости. Претходно је кружио око два сата.

Руски истражни комитет наводи да су највероватније узроци пада авиона грешка пилота или техничка грешка, преносе руске агенције.

"Тренутно разматрамо две главне теорије о паду авиона у Ростову на Дону: грешку пилота повезану са лошим временским условима или техничку грешку", наводи представница Истражног комитета Оксана Коврижнаја, а преноси Интерфакс.

Очевици кажу да је авион промашио писту и да је експлодирао када је ударио у земљу. Министарство за ванредне ситуације у Ростову наводи да је крило авиона ударило у земљу при другом покушају слетања и запалило се.

Како је саопштено, спасиоци и истражитељи пронашли су обе црне кутије на месту пада авиона.

"Пронађене су обе кутије и данас ће бити одлучено када ће бити започето дешифровање. Тада ће бити јасно шта се десило са авионом: или је грешка пилота, или су метеоролошки услови", изјавила је саветница руског министра транспорта Жана Терехова.

Пожар је брзо угашен, а на лице места дошо је око 100 припадника ватрогасних и хитних медицинских служби, полиције и форензичара.

Директор "Флај Дубаија" Гаит ел Гаид је, на конференцији за новинаре, рекао да је сувише рано рећи шта је довело до несреће, преноси Ројтерс.

"Уз помоћ црне кутије имаћемо више информација о околностима које су довеле до несреће. Истрага се спроводи у сарадњи са руским властима и чекамо да видимо резултат", рекао је Гаид.

Агенција Тас преноси и писање Блумберга да "Флај Дубаи" не сматра да је у питању био терористички чин, као и да ће прелиминарни извештај бити објављен за месец дана.

Више од стотину делова људских тела пронађено је на месту пада авиона, изјавио је директор регионалног центра руског Министарства за ванредне ситуације Игор Одер.

Званични представник руског Истражног комитета Владимир Маркин је рекао да припадници комитета тренутно извлаче тела страдалих из олупина, која ће касније бити послата на идентификацију и форензичка и генетска испитивања.

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће породицама и пријатељима погинулих у несрећи и поручио да је приоритет пружити помоћ свима који су изгубили своје вољене, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је додао да су гувернер Ростова Васили Голубјев и руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков поднели Путину извештај о истрази са лица места. Гувернер је рекао да ће породица сваке жртве добити милион рубаља.

Председник Уједињених Арапских Емирата шеик Калиф бин Зајед ел Најан изјавио је саучешће Владимиру Путину поводом авионске несреће у којој је погинуло 62 путника и чланова посаде, јавила је агенција Вам.

Премијер УАЕ шеик Мухамед бин Рашид ел Мактум упутио је најдубље саучешће породицама жртава на свом званичном Титер налогу.

"Најдубље саучешће породицама путника који су изгубили животе на лету ФЗ981. Ова трагедија нас је све ражалостила", написао је премијер УАЕ на арапском, руском и енглеском језику.

"Оплакујемо погинуле, нека њихове душе почивају у миру. Наше мисли су са њиховим породицама у овом тужном часу", истакао је арапски званичник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи