Рације у Моленбеку, ухапшен главни осумњичени за нападе у Паризу

Пет особа ухапшено је током полицијске акције у бриселској четврти Моленбеку, међу њима је и главни осумњичени за нападе у Паризу 13. новембра Салах Абдеслам. Он је лакше рањен у ногу и пребачен је у болницу. Истрага о париским нападима није готова и биће још хапшења, поручује француски председник Франсоа Оланд.

23.00 - Абдеслам је лакше рањен у ногу и пребачен је у болницу. Ухапшена је породица која га је скривала, навео је белгијски тужилац. 

21.40 - Белгијски тужилац наводи да је ухапшено укупно пет особа. 

20.55 - Франсоа Оланд најавио да ће Француска тражити изручење Абдеслама. 

20.30 - Белгијски РТБФ наводи да је полицијска акција у Моленбеку завршена. Нема званичне потврде те информације.

20.00 - Један исламски екстремиста подлегао је повредама које је задобио током полицијске акције у Моленбеку.

19.35 - Ухапшен још један осумњичени, наводе белгијски медији.

19.15 - Две експлозије одјекнуле су Моленбеком, јавља Ројтерс

18.10 - Две особе су повређене у рацији, која је у току. Још један осумњичени крије се на локацији где се спроводи полицијска акција, наводи француска полиција.

17.50 - Салах Абдеслам је ухапшен, наводи РТБФ.

17.30 - Полиција претресла кућу у којој се највероватније крије Салах Абдеслам. Чују се пуцњи, јавља белгијски портал ВТМ.

Белгијска полиција ухапсила је данас укупно пет особа у акцијама у Бриселу, укључујући главног осумњиченог за париске нападе Салаха Абдеслама и породицу која га је скривала, саопштило је тужилаштво.

То је на конференцији за новинаре саопштио портпарол федералног тужилаштва Тијери Вертс, преноси АФП.

Вертс је додао да је у акцији хапшења Абдеслам лакше рањен у ногу и да је пребачен у болницу.

Још један мушкарац је лакше рањен и хоспитализован. Ухапшене су још три особе, чланови исте породице која је скривала Абдеслама и њих ће истражитељи саслушати, додао је Вертс.

Абдеслама и још двојицу терориста белгијски и француски полицајци открили су у уторак у бриселској четврти Форе, али су после окршаја с антитерористичким снагама, у којем је погинуо један терориста, Абдеслам и још један екстремиста успели да побегну преко кровова.

Полиција је открила отиске прстију Абдеслама у стану из којег је побегао и успела да пресретне његов телефонски позив једном јатаку у Моленбеку и тако дошла до сазнања где се крије, па је данас организована потера полиције и војске невиђених размера и Абдеслам је после ватреног окршаја са снагама реда рањен и ухапшен.

Белгијски премијер Шарл Мишел хитно је напустио самит Европске уније у Бриселу и дошао у седиште владе чим је добио вест да је Абдеслам ухапшен. Одмах је телефоном јавио француском председнику Франсоa Оланду: "Ухватили смо га."

Оланд: Истрага о париским нападима није готова

Мишел је вечерас саопштио да су у данашњој акцији полиције ухапшена тројица осумњичених за париске нападе, укључујући Салаха Абдеслама.

Ово вече је успех у борби против тероризма, рекао је Мишел на заједничкој конференцији за новинаре са француским председником Франсоа Оландом, преноси АП.

Француски председник је, такође, потврдио да је Абдеслам ухапшен и формално идентификован.

Оланд је додао да истрага о париским нападима није готова и да ће бити још хапшења, наводи АП.

Честитао је белгијској влади на операцији која је трајала неколико недеља. Оланд је рекао да очекује екстрадицију Абдеслама што је пре могуће.

Додао је да ће у суботу сазвати састанак француског савета безбедности, преноси АФП.

Оланд је, такође, рекао да је познато да је Абдеслам имао везе са Исламском државом и Сиријом, јавио је Ројтерс.

Абдеслам је био међу неколико екстремиста који су напали кафиће, рок концерт и стадион у Паризу 13. новембра прошле године. У нападима је убијено 130 људи. 

Бела кућа је саопштила да су САД помагале француским и белгијским властима да појачају безбедност од новембарских напада у Паризу и да ће то наставити да чине. Председник САД Барак Обама је позвао телефоном Оланда да би му честитао на акцији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво