Лидери ЕУ договорили план који ће понудити Турској

Договорена заједничка позиција лидера ЕУ о плану враћања десетина хиљада миграната Турској. План ће у току дана бити понуђен турском премијеру Ахмету Давутоглуу.

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел је на Твитеру објавио вест о договору након разговора у Бриселу.

Истакао је да су лидери ЕУ добили уверавања да нацрт споразума неће резултирати масовним депортацијама, а истовремено су изглађене разлике захваљујући олакшицама обећаним Турској у замену за њену помоћ, преноси АП.

Немачка канцеларка каже да је "опрезно оптимистрична" у вези с новим договором.  

"Договор би требало да се брзо спроведе, о томе смо разговарали. Морао би се брзо спровести јер сви знамо да ако се ствари одуже, последице ће бити велике. Сагласили смо се да није реч о недељама, већ много брже", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Грчки премијер Алексис Ципрас уверен је да ће бити донета одлука да се Грчкој помогне у тешким околностима, поготову у Идоменију.

"Надам се веродостојном договору, како бисмо покушали да смањимо или зауставимо илегални проток избеглица из Турске ка грчким острвима. Истовремено, план је снажан правни пут за пресељење избеглица из Турске у Еворпску унију", напомиње Ципрас. 

Лекари упозоравају на избијање епидемије у грчком кампу Идоменију, али ни грчке власти ни Запад то не чују.

Турски премијер рекао је да види одређене тешкоће унутар Уније у вези с договором о мигрантима, али је додао да се нада позитивном резултату разговора у Бриселу. Он је додао да сви треба да знају да неће прихватити било какав договор који би Турску претворио у "отворени затвор" за мигранте.

"Ако се споразум прихвати као пакет, Турска ће слати једног избеглицу у ЕУ, а заузврат примити једног назад из Грчке, који је илегално ушао у Европу. Зато нема начина да Турска постане складиште миграната, као што неке опозиционе партије у Турској тврде", каже Давутоглу. 

Председавајући самита, Доналд Туск и шеф извршне Комисије требало би да данас представе Давутоглуу договорене позиције ЕУ како би их он одобрио.

Уколико Давутоглу то не буде учинио, лидери 28 земаља ЕУ ће се поново састати да преиспитају предложено, преноси АП.

На основу плана договора, ЕУ ће платити како би нови мигранти који пристижу у Грчку а не испуњавају услове за азил били враћени у Турску.

За сваког враћеног мигранта, ЕУ ће примити једног сиријског избеглицу који ће сви бити распоређени међу државама ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво