Путин: За неколико сати поново можемо ојачати присуство у Сирији

Председник Русије Владимир Путин навео је да та земља повлачи већину својих војних снага из Сирије. Истиче да се оне, међутим, могу вратити у року од неколико сати уколико буде потребно. Ток руских војних операција био је апсолутно транспарентан, поручују из руског Министарства спољних послова.

Владимир Путин је истакао да су руске базе у Сирији добро заштићене. Рекао је и да је повлачење договорено са сиријским председником Башаром ел Асадом, додајући да се борба против теороризма наставља.

Сумирајући резултате петомесечне војне кампање против тероризма у Сирији, руски председник је подсетио да је Москва од почетка говорила да ће ова операција имати ограничен рок.

"Створили смо услове за мировни процес. Успоставили смо конструктивну и позитивну сарадњу са САД и другим земљама као и са угледним опозиционим снагама у Сирији које заиста треба да окончају рат и нађу политичко решење. А ви, руски војници, поплочали сте пут за то", рекао је Путин у Кремљу обраћајући се руским војницима који су учетвовали у кампањи.

Према његовим речима, Русији је довољно дословно неколико сати да поново ојача своје присуство у региону до мере коју буде налагала ситуација, преноси АФП.

Москва ће, нагласио је Путин, наставити да надгледа споразум о прекиду непријатељстава и Русија ће оставити у Сирији противваздушни ракетни систем одбране С-400.

Руски војни циљеви у Сирији - јасни

Циљеви Русије у Сирији су јасни, а ток руских војних операција у тој земљи је био апсолутно транспарентан, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Зато су сва поређења апсолутно неоснована и непримерена", рекла је она на конференцији за новинаре, а преноси Тас уз напомену да Запад пореди операцију руских ваздухопловних снага у Сирији са акцијама бившег Совјетског Савеза у Авганистану.

Захарова је, такође, поручила да Москва позива спољне играче да максимално допринесу успешности преговора између страна сиријског сукоба у Женеви.

Најавивши посету америчког државног секретара Џона Керија Москви наредне недеље, Захарова је рекла да су планирани разговори са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, те да ће главна тема бити решење за сиријску кризу.

"Спремни смо да сарађујемо са САД у свим правцима на билатералној и међународној агенди у мери која је у интересу обема земљама", истакла је, додавши да Москва наставља дијалог и спремна је да га прошири и продуби.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи