Брејвик тужи државу, упутио нацистички поздрав

Масовни убица Андерс Беринг Брејвик (37), приликом уласка у импровизовану судницу, окренуо се ка новинарима и упутио нацистички поздрав са испруженом десном руком.

Судски процес се одвија на основу Брејвикове тужбе против норвешке државе због, како каже, кршења људских права тиме што га држе у изолацији. Импровизована судница се налази у фискултурној сали затвора Скијен.

Осуђени Брејвик се појавио обучен у црно одело, са белом кошуљом, обријане главе и пре него што је сео, окренуо се ка новинарима и поздравио их испруженом десном руком.

Брејвик служи максималну казну од 21 године затвора због убиства 77 особа - осам у бомбашком нападу испред зграде владе у Ослу и још 69, махом тинејџера у кампу на острву Утеја у јулу 2011.

Током суђења 2012. године, Брејвик је више пута поздравио окупљене импровизованим нацистичким поздравом - песницом десне руке на срцу, а потом испруженом руком.

У писму упућеном АФП-у 2014. године, он је себе описао као "милитантног националисту" и обећао своју "верност националном социјализму".

Брејвик, који је изолован од других затвореника, тужио је норвешку државу због кршења две одредбе Европске конвенције о људским правима које забрањују "нехумано или понижавајуће поступање или кажњавање" и конвенције која гарантује право на поштовање "приватног и породичног живота" и "преписке", преноси АФП.

Из безбедносних разлога, судски процес се одржава унутар зидина Скијен затвора, око 130 километара југозападно од Осла.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво