Авиони Су-34 повлаче се из Сирије, Москва најављује нове ударе на положаје џихадиста

Руски авиони наставиће ударе на "терористичке циљеве" у Сирији, упркос повлачењу највећег дела руског војног контингента, каже заменик руског министра одбране Николај Панков. Прва група руских војних авиона напустила је ваздухопловну базу у Сирији, саопштило је Министарство одбране Русије. На југозападу Русије организован свечани дочек за прву групу пристиглих бомбардера Су-34 и транспортних авиона Ту-154. Сиријска армија је објавила да ће наставити да се бори против Исламске државе, Нусра фронта и "других са њима повезаних терористичких група".

"Сувише је рано да се говори о победи над терористима. Руска авијација има задатак да настави ударе на терористичке циљеве", рекао је Николај Панков у руској војној бази Хмеимим, на југоистоку Сирије.

Панков је рекао да су неки позитивни резултати постигнути и да су се појавиле шансе да се оконча дугогодишњи сукоб и насиље, преноси руска агенција Тас.

Николај Панков је говорио на церемонији којом се обележава остварење задатака руске војске у Сирији. Церемонији је присуствовао и начелник генералштаба сиријске војске Али Абдула Ајуб.

Панков је рекао да Путин и министар одбране Сергеј Шојгу високо цене борбене операције руских ваздушних снага у Сирији.

Руска државна телевизија објавила је раније данас снимке на којима се види особље у руској бази у Сирији како утоварује војну опрему у транспортне авионе за повратак у Русију, преноси Ројтерс.

Снимке је објавила телевизијска станица Русија 24, а на њима се види особље у бази Хмеимим, у покрајини Латакија, како уноси опрему у авионе типа "иљушин ИЛ-76".

Претходно је руско министарство одбране саопштило да је Русија започела повлачење своје војне опреме из Сирије, то јест из базе Хмеимим.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да је руски председник Владимир Путин лично донео одлуку о повлачењу руских снага из Сирије и да о томе није било разговора са страним колегама.

"То је одлука руског председника и главнокомандујућег заснована на подацима о резултатима акција руског контингента у Сирији", рекао је Песков, преноси Тас.

Додаје да је Путин закључио да су кључни задаци углавном испуњени.

Песков каже и да руско особље остаје у две базе у Сирији – Хмеимиму и Тартусу.

"Те базе остају и оне наравно не могу да функционишу без особља", рекао је Песков новинарима. 

Свечани дочек за пристигле авионе

У складу са наређењем које је синоћ издао руски председник Владимир Путин, прва група бомбардера Су-34 и транспортних авиона Ту-154 са техничарима и војним материјалом стигла је у Русију из руске војне базе Хмеимим.

Авиони су слетели у војну базу близу Вороњежа на југозападу Русије, где је организована свечана церемонија, а пре слетања ниско су летели изнад масе која се окупила да их дочека.

Пилоте је дочекало више стотина људи који су носили руске заставе, букете цвећа и балоне као и високорангирани представници руске војске, међу којима и командант руских ваздухопловних снага генерал Виктор Бондарев.

"Честитам вам на обављеној мисији. Још једном сте доказали целом свету да је обука наших пилота на највишем нивоу", рекао је генерал и додао да током операције у Сирији није било ниједног бомбардовања које није погодило свој циљ.

Генерал Бондарев је рекао да је међународни тероризам претрпео знатне губитке захваљујући руској војсци. Оценио је да у Сирији остаје довољно владиних или страних снага после повлачења великог руског контингента да би се осигурао пораз "терористичких банди".

У међувремену, сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је да су руски хеликоптери бомбардовали позиције џихадиста око древног града Палмире, док Руско министарство одбране наводи да никаквих напада није било. 

Владимир Путин наложио је јуче почетак повлачења већег дела руских снага из Сирије, саопштивши да је војна интервенција углавном постигла своје циљеве.

Путин је истакао да Русија треба да интензивира улогу у мировном процесу како би се окончао сукоб у Сирији.

Сиријска армија објавила је да ће наставити да се бори против Исламске државе, Нусра фронта и "других са њима повезаних терористичких група".

Сиријске оружане снаге ће се борити са истом одлучношћу као и раније у сарадњи са "пријатељима и савезницима", све док безбедност и стабилност не буду успостављене "на сваком делу територије", истиче се у саопштењу војне команде, пренео је Ројтерс.

Сиријска армија је оценила да је одлука о смањењу руског војног присуства био природан корак и да ју је заједнички донело војно руководство обе земље "после обуставе борбених операција на појединим фронтовима" у Сирији.

СБ УН и Иран поздрављају повлачење руских снага из Сирије

Савет безбедности Уједињених нација поздравио је одлуку Русије да почне са повлачењем снага из Сирије као позитиван корак, док је ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф оценио одлуку Москве као позитиван знак кад је реч о одржавању примирја у Сирији.

СБ УН расправљао је јуче о изненадној објави Русије на састанку иза затворених врата, на којем је изасланик светске организације Стафан де Мистура поднео члановима тог тела извештај о новој рунди мировних преговора која је почела у Женеви.

"Одлука коју је руски председник објавио јесте позитиван корак", рекао је амбасадор Анголе Исмаел Гаспар Мартинс, чија земља овог месеца председава СБ УН, преноси АФП.

Мартинс је додао да амбасадори СБ УН схватају да ће се руске снаге из Сирије повлачити "полако али сигурно" и да ће интензитет ваздушних удара за то време бити смањен.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин изјавио је после састанка да су сви елементи сиријског мировног процеса коначно на месту, укључујући престанак непријатељстава, достављање хуманитарне помоћи и преговоре.

Чуркин је додао да су неки чланови СБ УН схватили да руска одлука о повлачењу показује дубоку посвећеност Москве политичком процесу у циљу окончања рата у Сирији.

Портпаролка ЕК Кетрин Реј је на питање новинара да прокоментарише изненадну одлуку Москве, рекла да је сваки корак који помаже да се дође до деескалације насиља у Сирији и продужи прекид непријатељстава веома важан за читав мировни процес, преноси Ројтерс

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи