САД (не)упућене у повлачење руских трупа из Сирије

Амерички званичници саопштили су да нису унапред били обавештени о одлуци руског председника Владимира Путина о повлачењу војних снага из Сирије. Meђутим Кремљ саопштава да је Путин обавестио Обаму о војном повлачењу.

Агенција Ројтерс је пренела да су званичници САД изненађени овом изненадном објавом из Москве.

Двојица неименованих америчких званичника су навела да засад нема назнака за припреме руске војске за повлачење.

Тим поводом огласила се и Бела кућа, која је саопштила да САД прво желе да виде "какве су тачно намере Русије", пренео је АФП. Француска агенција оцењује да је ова Путинова објава била неочекивана.

Међутим, из Кремља је саопштено да је руски председник обавестио америчког колегу Барака Обаму да ће руске снаге да почну да се повлаче из Сирије, пошто су завршили "главне задатке" у борби против тероризма.

"Председници су позвали на интензивирање процеса политичког решења сиријског конфликта и подржали разговоре у Женеви између сиријске владе и опозиције, под окриљем УН", наводи се у саопштењу Кремља, пренео је Ројтерс.

Истовремено, Бела кућа је објавила да су Путин и Обама разговарали о кризи у Сирији и најављеном повлачењу руских снага.

Обама је поздравио смањење насиља у Сирији од ступања на снагу споразума о прекиду непријатељстава. 

Руски председник Владимир Путин наложио је да се сутра почне са повлачењем већег дела руских снага из Сирије, оценивши да је ваздушна интервенција углавном постигла своје циљеве.

"Мислим да су задаци постављени министарству одбране генерално испуњени. Зато наређујем да од сутра почне повлачење већег дела наших војних снага из Сирије", изјавио је Путин на састанку са министром одбране Сергејом Шојгуом и министром спољних послова Сергејом Лавровим, преноси ТАС.

Он је истакао да Русија треба да интензивира улогу у мировном процесу како би се окончао сукоб у Сирији.

Русија ће задржати центар за контролу летења на сиријској територији како би пратила спровођење примирја, саопштено је из Кремља.

И руски војници који остану у Сирији ће бити ангажовани на праћењу примирја, а руске базе у Тартусу и Хмеиму у Сирији ће наставити да раде рутински, рекао је Путин.

"Наша морнаричка база у Тартусу и ваздушна база на аеродрому Хмеим деловаће у рутинском режиму. Оне треба да буду застићење са копна, мора и из ваздуха", рекао је руски председник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи