Путин: Постигнут циљ, почиње повлачење из Сирије

Руски председник Владимир Путин наложио је почетак повлачења већег дела руских снага из Сирије, нагласивши да је војна интервенција углавном постигла своје циљеве. Башар ел Асад рекао Путину да је спреман за почетак политичког процеса у Сирији.

На састанку са министрима одбране и спољних послова у Кремљу, Путин је прецизирао да повлачење треба да почне од сутра, преноси Ројтерс.

"Сматрам да је задатак који је постављен Министарству одбране и оружаним снагама у целини испуњен, због тога наређујем министру одбране да од сутра почне повлачење главног дела наше војне групације из Сирије", рекао је Путин на састанку са шефовима министарстава одбране и спољних послова Русије. 

Путин се нада да ће одлука у вези с повлачењем руске војне групације из Сирије послужити као добар сигнал за све стране у сукобу и да ће допринети мирном решавању кризе, пише Спутњик.

"Надам се да ће данашња одлука бити добар сигнал за све сукобљене стране, надам се да ће то знатно подићи поверење свих учесника у процесу... и да ће допринети решавању сиријског питања мирним средствима", рекао је Путин на састанку са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и министром одбране Сергејом Шојгуом.

Путин је додао да су задаци који су постављени пред Министарство одбране испуњени.

"И заиста, ефикасан рад наше војске створио је услове за почетак мировног процеса. Сматрам да је задатак постављен пред Министарство одбране и руске оружане снаге у Сирији у целини испуњен. Уз учешће руске војске, уз учешће руске војне групације сиријска војска и патриотске снаге у Сирији успеле су да знатно промене ситуацију у борби против међународног тероризма", рекао је Путин.

Наложио је Сергеју Лаврову да интензивира учешће Русије у организовању мировног процеса у Сирији.

"Тражим од руског Министарства спољних послова да интензивира учешће Русије у организовању мировног процеса како би се решила ситуација у Сирији", рекао је Путин.

Русија ће задржати центар за контролу летења на сиријској територији како би пратила спровођење примирја, саопштено је из Кремља.

Путин је навео да ће и руски војници који остану у Сирији бити ангажовани на праћењу примирја, а руске базе у Тартусу и Хмеимиму у Сирији ће наставити да раде рутински, рекао је Путин.

"Наша морнаричка база у Тартусу и ваздушна база на аеродрому Хмеимим деловаће у рутинском режиму. Оне треба да буду заштићење са копна, мора и из ваздуха", закључио је руски председник.

Из Беле куће је саопштено да нису обавештени о повлачењу руских трупа, док Кремљ тврди да је Путин о акцији обавестио Обаму. 

Сиријски председник Башар ел Асад рекао је Путину да је спреман за почетак политичког процеса у тој земљи, саопштено је из Кремља.

Асад је додао да ће Русија смањити своје присуство на ниво који је у складу са ситуацијом на терену и наставком прекида непријатељстава, али да неће потпуно напустити Сирију. 

Путин и Асад су, у телефонском разговору, изразили наду да ће разговори представника сиријских власти и опозиције у Женеви изродити конкретне резултате, пренела је агенција Тас.

Истовремено, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да мировни преговори о Сирији у Женеве нису једноставни и да још остаје да се види да ли ће све стране сести за преговарачки сто.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара