Техеран: Тестирање ракета није у супротности са споразумом

Иран је саопштио да тестирање балистичких ракета, које могу да погоде Израел, не представља кршење споразума постигнутог прошле године између Техерана и шест светских сила.

Портпарол Министарства спољних послова Хосеин Џабери Ансари рекао је да ирански ракетни програм и тестирање ракета претходних дана у склопу војних вежби нису у супротности са нуклеарним обавезама и споразумом постигнутим са шест светских сила, пренео је Ројтерс.

Командант ракетне јединице Револуционарне гарде, бригадни генерал Амир Али Хаџизадех, рекао је да ирански ракетни програм неће бити обустављен ни под којим условима, тврдећи да Техеран "има спремне ракете за испаљивање".

"Револуционарна гарда никада није прихватала резолуције Савета безбедности УН о иранском ракетном програму. Увек смо спремни да бранимо земљу од било ког агресора. Иран се неће претворити у Јемен, Ирак или Сирију", рекао је Хаџизадех државној телевизији.

У последњих 48 сати, иранска армија је испалила неколико балистичких ракета.

Хаџизадех је јуче рекао да су иранске балистичке ракете средњег домета дизајниране да могу да погоде Израел.

"Разлог због којег смо направили наше ракете са дометом од 2.000 километара је да би могле да, са безбедне даљине, погоде наше непријатеље ционистичког режима", рекао је бригадни генерал Амир Али Хаџизадех, јавила је иранска агенција ИСНА.

Хаџизадех је запретио да ће "што више непријатељи буду јачали санкције, то жешћи бити одговор Револуционарне гарде".

Вашингтон је у јануару увео нове санкције Ирану због његовог ракетног програма убрзо након што су Техерану укинуте одвојене санкције које су биле везане за ирански нуклеарни програм.

Бела кућа је саопштила да је упозната са најновијим иранским тестирањем балистичких ракета и да разматра извештаје о томе, а портпарол Џош Ернест је истакао да ће америчка администрација одлучити о адекватном одговору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се