Европски парламент критикује ЕУ због споразума с Турском

Посланици Европског парламента оптужили су Брисел да турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану даје у руке "кључеве од капије Европе" тиме што са Анкаром склапа споразум о решењу за мигрантску кризу. Због расистичке опаске, посланик грчке Златне зоре избачен са бурног заседања.

Лидер групе либерала у ЕП и бивши белгијски премијер Ги Верхофстад рекао је посланицима у Стразбуру да је договор лидера ЕУ са Турском "изузетно проблематичан", преноси АФП.

"Договор са Турском ће нам донети проблеме. Њиме заправо кључеве од улаза, од капије Европе уручујемо Турској, наследницима Османског царства, требало би можда чак и то да кажем, султану Ердогану. Он ће сада одлучивати о уласку у ЕУ", истакао је Верхофстад.

Манфред Вебер, лидер Европске народне партије десног центра, највеће групе у ЕП, рекао је да ЕУ не би требало да Турској даје "бланко чек".

Вебер је, такође, осудио као неприхватљив потез турских власти које су пре неколико дана преузеле контролу над водећим опозиционим листом Заман.

Лидер социјалиста Ђани Питела је упозорио да преговоре о миграцији "не треба мешати" са преговорима о процесу приступања Турске ЕУ који је годинама у застоју, а који су лидери ЕУ пристали да убрзају према договору са Турском.

Посланик Златне зоре избачен са седнице

Расправа у ЕП постала је толико бурна да је посланик грчке партије десног центра Златна зора, Елефтериос Синадинос, избачен са седнице због тога што је турски народ упоредио са псима који, како је навео, "изгледају опасно, али када се суоче са непријатељем - беже".

Председник ЕП Мартин Шулц рекао је да је грчког политичара избацио зато што је "прешао црвену линију у покушају да расизам учини прихватљивим".

Турска је у понедељак пристала да прихвати све нерегуларне мигранте у замену за више финансијских средстава, раније увођење безвизног путовања у Европу за Турке, као и убрзање преговора о чланству Турске у ЕУ.

Лидери ЕУ су се на самиту са Турском сагласили да разраде детаље споразума са Анкаром, који ће покушати да финализују на новом самиту у Бриселу 17. и 18. марта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара