Јункер: ЕУ и Турска договориле кључне тачке споразума

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је у ноћи између понедељка и уторка да су ЕУ и Турска постигле договор о кључним тачкама споразума о решавању избегличке кризе.

Европска унија и Турска договориле су се о "ширим принципима плана" за ублажавање мигрантске кризе - али коначна одлука је одложена. Председник Европског Савета Доналд Туск каже да ће илегални мигранти који стижу у Грчку бити враћени у Турску.

За сваког враћеног мигранта Турска жели да Европска унија прихвати једну сиријску избеглицу и понуди већу финансијску помоћ и напредак на пољу турских евроинтеграција. Разговори ће бити настављени наредне недеље, пре самита заказаног за 17. и 18. март.

Лидери Уније су постигли напредак и Доналд Туск се нада да ће коначни договор бити постигнут наредних седмица.

"Желео бих да кажем да су се лидери сагласили о окончању илегалног прилива миграната дуж западнобалканске руте. То ће бити окончано", каже Туск.

Постигнути напредак, са касно синоћ завршених разговора у Бриселу, шаље јасну поруку да су дани илегалних миграција у Европи окончани.

"Више неће бити подстицаја Сиријцима да плаћају криминалцима за кријумчарење Егејским морем. Тиме избеглице неће бити само враћене назад у Турску већ ће се наћи и на дну листе за пресељење", каже председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Лидери Уније су подржали начелни договор који укључује повратак свих нових илегалних миграната који прелазе из Турске на грчка острва а трошкове ће сносити Европска унија. Премештај једне сиријске избеглице из Турске у Унију за сваког Сиријца кога Турска прими из Грчке.

"Предлог који је изнела турска страна представља напредак, а ако буде реализован, прекинуће се овај зачарани круг илегалног уласка чамцима. Као резултат људима се даје право да остану у Европи. Досадашњи модел мораћемо да променимо како бисмо имали уређену миграцију", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Турска је затражила визну либерализацију за своје држављане који путују у Европу, уз жељу да се укине визни режим до јуна ове године и брже отварање нових пеговарчаких поглавља са Унијом.

Медији јављају да је међу захтевима и убрзана исплата обећане помоћи од три милијарде евра и доношења одлуке о додатној помоћи Турској како би се изборила са мигрантском кризом чиме би се помоћ повећа на шест милијарди евра. Премијер Турске Ахмет Давутоглу то демантује.

"Није тачно да је Турска је током самита затражила већу помоћ - нисмо захтевали било какав новац од било кога. Турска троши новац из свог националног буџета за избеглице. Желим да јасно кажем да ми тражимо праведну расподелу терета збрињавања сиријских избеглица", истиче Давутоглу.

Мађарска је најавила да ће уложити вето на план Европске уније да се избеглице са Блиског истока - из Турске директно релоцирају у земље Уније.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво