Маратонски преговори, Давутоглу тражи нови споразум

Лидери Европске уније и Турска покушавају у Бриселу да усагласе споразум којим би био прекинут талас миграната на путу ка западној Европи. Предлог о "затварању балканске руте" нема подршку Ангеле Меркел и Жан-Клода Јункера. Анкара испоставила листу захтева, укључујући још новца, визну либерализацију и убрзање преговора о чланству у ЕУ.

20.20 - Турски премијер Ахмет Давутоглу истиче да је потребно да његова земља закључи нови споразум са ЕУ о избеглицама јер се "талас избеглица страховито повећао последњих месеци".

19.35 - Шулц рекао је да питање решавања избегличке кризе не треба доводити у везу са европским интеграцијама Турске.

18.00 - Нацрт споразума између ЕУ и Турске: Турска ће прихватити све "нерегуларне" мигранте са грчких острва. ЕУ ће у потпуности евакуисати мигранте са грчких острва. ЕУ ће убрзати процес визне либерализације са Турском. ЕУ ће обезбедити још три милијарде евра помоћи Турској за мигрантску кризу. 

16.50 - Председник Европског парламента Мартин Шулц потврдио је да је Турска од ЕУ затражила још три милијарде долара.

16.10 - Турска је од ЕУ тражила још 20 милијарди евра за подршку сиријским избеглицама. Заузврат, Анкара је обећала да ће примити све избеглице којима не буде одобрен азил у Европи, јавља агенција Ројтерс.

16.00 - Македонија брани Европу од ЕУ, написао македонски председник Ђорђе Иванов у ауторском тексту у британском Телеграфу.

15.05 - Мађарска неће учествовати ни у каквом плану размештања миграната. Ништа не треба да се ради без затварања граница, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у Бриселу.

13.30 - Словеначки премијер Миро Церар тврди да је затварање балканске руте "апсолутно неопходно". 

12.35 - Аустријски канцелар Вернер Фајман упозорио је да би ЕУ морала да буде у стању да реши избегличку кризу и без помоћи Турске. "Кријумчари људи морају да знају да нема отвореног пута ка ЕУ. Треба јасно да кажемо: Ова рута је затворена", рекао је Фајман у Бриселу. 

12.20 - Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је пред европским лидерима "један од најважнијих самита", наводећи да ће Турска одиграти кључну улогу у мигрантској кризи.

Европска унија и Турска преговарају о начину на који ће прекинути талас избеглица које из кризних зона у Ираку, Сирији и Авганистану долазе у Европу, али се детаљи споразума још не назиру, због противљења Немачке формулацијама у предложеном споразуму, али и нереалним турских захтевима.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је европским министрима да Берлин неће подржати споразум у којем се наводи да ће "балканска мигрантска рута бити затворена", наводећи да је та формулација "чињенично нетачна".

Њен став подржао је, како наводи Политико, и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

У замену за сарадњу, Анкара је испоставила своје противзахтеве: укидање виза турским држављанима од јесени и обнављање процеса придруживања Турске Европској унији.

Турски премијер Ахмет Давутоглу рекао је да је на данашњем самиту представио предлоге Анкаре који би обесхрабрили мигранте да долазе у Турску, за унапређење животног стандарда избеглица, као и за јачање односа између Турске и ЕУ, али не само у вези са "проблемом илегалних миграната", већ о свим питањима. 

У Турској се већ налази 2,7 милиона избеглица, а Давутоглу је рекао новинарима током посете седишту НАТО-а да се још "стотине хиљада" тренутно налази на сиријској страни границе. 

"Имамо нови предлог. Улажемо напоре да пронађемо начин за превазилажење ове кризе", рекао је портпарол турског премијера Ахмета Давутоглуа, не износећи више детаља о томе.

Представник турског премијера навео је да Турска и њени европски партнери на самиту у Бриселу имају најбоље намере и да сви заједно желе постизање договора и решење проблема.

Предлог Турске изнет је пред 28 шефова држава и влада ЕУ током радног доручка са Давутоглуом. 

Турски министар спољних послова је, иначе, те захтеве у недељу увече предао Меркеловој, чији су саветници, одмах затим, оценили да Анкара тешко може да рачуна на убрзавање преговора о чланству у ЕУ и визну либерализацију.

Лидери ЕУ покушавају да зауздају прилив избеглица у Грчку, где се већ налази тридесетак хиљада људи, док се до краја марта очекује и читавих 100.000.

Према предлогу споразума који је у недељу подељен дипломатама у Бриселу, "Европска унија ће у овом тешком тренутку стати уз Грчку".

"Нерегуларан прилив миграната преко Грчке приводи се крају", наводи се у нацрту споразума.

Европски лидери састају се свега дан пошто је Македонија увела нова правила на граници са Грчком, па се од недеље пропуштају само избеглице из градова у којима су у току ратна дејства, чиме је број миграната који пролазе кроз ту државу драматично смањен.

Македонија је, истовремено, од ЕУ затражила новац за изградњу 300 километара дуге ограде на граници и успостављање кампа за око 400 миграната.

"Скопска шопинг листа", како је македонски захтев назвао Политико, укључује набавку сузаваца, гумених метака и сличне опреме за разбијање демонстрација.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи