Читај ми!

Британци све више траже ирске пасоше због могућег Брегзита

Могућност изласка Британије из Европске уније довела је до значајног пораста броја захтева Британаца за добијање ирских пасоша, пише лондонски "Индeпендент".

Према подацима ирског Министарства спољних послова, у 2015. години забележен је рекордан број таквих захтева, односно скоро 70.000 колико их је поднето у канцеларији тог министарства у Лондону.

На дан када је британски премијер Дејвид Камерон почео преговоре у Бриселу са циљем да издејствује уступке у вези са даљим британским чланством у ЕУ, 18. фебруара, у служби за пасоше ирског министарства регистрован је највећи број захтева.

Британски Гардијан наводи да је број одраслих особа које су рођене у Енглеској, Шкотској или Велсу, а које траже ирски пасош на основу тога што су им деда или баба рођени у Ирској, порастао је у 2015. години за више од трећине у односу на 2014, то јест са 379 на 507.

Ирски пасош могу да добију само ирски држављани, али ирски закон о држављанству значи да људи могу да поднесу захтев за такав документ и на основу брачног статуса, натурализације или порекла.

За добијање ирског пасоша аутоматски је квалификован свако ко има једног ирског родитеља, чак и ако је рођен у другој земљи, а може га затражити и свака особа чији су деда или баба рођени у Ирској, као и они који су рођени у Северној Ирској.

Ирски министар спољних послова Чарли Фланаген рекао је да је прошла година била "пуна посла" за пасошку службу, те да очекује да ће број захтева наставити да расте.

Упркос економским потресима, проевропско осећање остаје снажно у Ирској и не очекује се да ће та земља кренути стопама свог суседа уколико Британија изгласа излазак из 28-чланог блока на референдуму планираном за 23. јун, закључује Индeпендент.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи