Бразил, Лула на саслушању због корупције

Бивши председник Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва приведен је на саслушање у оквиру истраге о наводној корупцију у државној нафтној компанији "Петробрас".

Полиција је, најпре, претресла кућу бившег председника у околини Сао Паула, као и његову непрофитабилну организацију Инстутут Лула.

Силва је рано јутрос одведен на саслушање, где је одговарао на питања тужилаца пуна четири сата, након чега је ослобођен.

"Нико у овој земљи није изузет од истраге, свако у Бразилу може бити позван на саслушање, ако постоје индиције да је починио кривично дело", изјавио је тужилац Карлос Фернандо дос Сантос.

Дуготрајна истрага под називом "Операција перионица" обухвата оптужбе за корупцију и прање новца у бразилском нафтном гиганту Петробрасу.

Тужиоци истражују околности под којим су донације у вредности од 8,12 милиона долара исплаћене његовом непрофитабилном институту. Највећи донатори биле су грађевинске фирме које су имале кључну улогу у Петробрасовој корупционашкој шеми.

У оквиру истраге против бившег председника испитује се да ли су грађевински радови у Силвиној породичној кући и апартманима рађени у замену за политичке услуге.

Начелник федералне полиције Игор Ромаријо де Паула рекао је да је Силва био миран на саслушању и да је одговарао на сва питања тужилаца.

Бивши председник Бразила негирао је све оптужбе за примање мита и корупцију.

Као лидер Радничке партије Лула је у два мандата биран за председника Бразила, а на тој функцији наследила га је фунционерка његове партије Дилма Русеф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара