Читај ми!

Сенат тражи од Земана да не брука Чешку

Председник Чешке неће допустити да му "ставе корпу на уста", поручио је портпарол Милоша Земана чешком парламенту, који је од шефа државе затражио да престане да брука земљу и да пази шта говори.

"Председник друштво спаја, не дели, има подршку 70 одсто јавности. Могу истовремено да вас уверим да председник неће дозволити да му ставе корпу на уста. Отворено ће говорити о опасности коју представља мигрантска криза", поручио је Земанов портпарол Јиржи Овчачек, јавили су чешки медији.

Сенат чешког парламента затражио је од председника Чешке да се убудуће суздржава и припази шта изјављује, да не брука Чешку и највише чешке званичнике, и да не уноси поделе у чешко друштво.

Позив председнику Сенат је у четвртак усвојио тесном већином од 18 сенатора од 35 који су учествовали у дебати и гласању од укупно 81 сенатора колико има горњи дом чешког парламента.

"Изјаве председника деградирају и све су опасније. Пооштравају се тензије у друштву. Прича где хоће шта му се хоће, без обзира на углед Чешке Републике", казао је у дебати један од независних сенатора Јиржи Шестак.

Повод да парламент затражи од шефа државе да припази како се понаша и шта прича, пошто га у Чешкој све чешће пореде са америчким милијардером и кандидатом за председника Доналдом Трампом, биле су првобитно Земанове изјаве против санкција ЕУ Русији и одобравање руске анексије Крима.

Тај захтев сада је уследио пре свега због Земанове подршке чешким популистима и радикалним екстремистима из Блока против ислама и неслана шала да би Чеси свог премијера могли да се реше калашњиковом.

Последња кап била је Земанова клевета да је један од водећих чехословачких интелектуалаца, публициста Фердинанд Пероутка (1895–1978) у једном тренутку био фасциниран нацизмом и написао пред Други светски рат чланак "Хитлер је џентлмен".

Земанова председничка канцеларија тај текст ни након годину дана трагања није могла да нађе, а историчари тврде да такав чланак никада није ни написан ни објављен.

Унука Пероутке Терезије Каслова тужила је због тога Чешку суду, јер, према чешком Уставу, председник током свог мандата не одговара ником ни за шта и нико не може да га смени, осим Сената парламента и то само уколико почини кривично дело издаје домовине.

Суд јој је у уторак дао за право и у пресуди наложио Чешкој Републици да се извини и плати судске трошкове, али председник је преко портпарола поручио да нема намеру да се извињава и да ће терати спор све до Уставног суда.

"Председник Републике би требало да буде у својим изјавама суздржан тако да не могу да се појаве сумње у то да ће земља испунити савезничке обавезе и у то какве вредности и поредак заступа", поручили су поводом проруских изјава Земану сенатори.

Поводом рецепта за недемократску ликвидацију аутоматом премијера Бохуслава Соботке, Сенат је затражио од Земана да се суздржи од свега што брука функцију и да не угрожава друге највише званичнике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво