Читај ми!

РТ: Терористима у Сирији стижу залихе са турске стране

Терористи групе Џабхат ел Нусра подигли су кампове одмах поред сиријско-турске границе и редовно им стижу залихе са турске стране, јавља "Раша тудеј", позивајући се на тврдње снага сиријских Курда.

Известан број возила са залихама налази се на прелазу Баб ел Салам на турско-сиријској граници, на ободима северног града Азаза, који је, како наводи екипа Раша тудеј, делимично под контролом Ел Нусре.

Репортер руског канала са сиријско-турске границе, којој телевизијске екипе ретко могу да приступе, показује важан погранични град Азаз, за који каже да је Турска решена да спречи његово преузимање од стране снага сиријских Курда.

Такође показује у близини погранични прелаз Баб ел Салам и проток возила из Турске ка Азазу.

У међувремену, сиријска побуњеничка група Џаиш ел Ислам саопштила је да се снаге сиријске владе мобилишу у покушају да освоје још територија које су под контролом опозиције након што су већ преузеле области откако је у суботу ступио на снагу прекид ватре, пренео је Ројтерс.

"Режим увелико крши примирје и окупира нове области, користи све врсте оружја, нарочито авионе и "бурад-бомбе" у неким областима и мобилише се како би заузео веома важне стратешке зоне", рекао је шеф политичке канцеларије побуњеничке групе Мухамед Алуш.

Такође, рекао је да помоћ која је протеклих дана достављена областима у рукама опозиције које су под блокадом владе "није довољна да се покрије ни 10 одсто потреба, док у већину области никаква помоћ није ни стигла".

Алуш је члан Високог преговарачког комитета, главног опозиционог савета који окупља оружане и политичке противнике сиријског председника Башара ел Асада.

У суботу је у деловима Сирије који нису под контролом такозване Исламске државе и огранка Ал Каиде, Ел Нусра фронта, ступио на снагу прекид ватре, о ком су се договориле САД и Русија.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура изјавио је јуче да се прекид ватре у Сирији углавном поштује и да је резултирао "значајним смањењем" насиља, упркос спорадичним борбама у неким градовима.

Турска је уочи почетка примирја упозорила да би могла да настави са нападима на снаге сиријских Курда уколико оне буду представљале опасност по њену безбедност.

Снаге сиријских Курда познате као "Јединице за заштиту народа" (YPG) саопштиле су да ће поштовати прекид ватре у Сирији, али да задржавају право да одговоре уколико буду нападнуте.

YPG је важан партнер коалиције предвођене САД, која се у Сирији бори против Исламске државе, али се те снаге сиријских Курда такође последњих недеља боре против сиријских побуњеничких група у близини Алепа на северозападу Сирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво