Нормандијски квартет: Избори на истоку Украјине до јула

Министри спољних послова Украјине, Русије, Немачке и Француске сагласили су се да би кључни избори на истоку Украјине требало да буду одржани до јула, али остаје питање да ли ће Кијев и Москва моћи да постигну споразум о томе.

Шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро оценио је да је састанак такозваног Нормандијског квартета, који је одржан јуче у Паризу, "корак напред" за тај немирни регион, док су његове колеге из Немачке и Украјине изразиле незадовољство тим разговорима, преноси АФП.

"Подвукли смо значај усвајања изборног закона како би локални избори били одржани крајем прве половине 2016. године", рекао је Еро по завршетку састанка.

Украјински министар спољних послова Павло Климкин је, међутим, поновио став Кијева да не може бити избора на истоку Украјине све док не престану сукоби са проруским активистима.

"Морамо бити у стању да осигурамо да избори буду организовани безбедно, наша територија мора бити безбедна", истакао је Климкин.

Додао је да је "на истоку сакривена велика количина оружја", а пожалио се и на одсуство приступа граници са Русијом.

Украјина је, према његовим речима, предложила мере за повраћај контроле над границама како би се зауставио "улазак оружја, муниције, руских плаћеника и војника, али руска страна није желела да разговара о неким детаљима".

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изнео је притужбе на недостатак ангажовања обеју страна. "Нисам задовољан начином на који Кијев и Москва воде преговоре", рекао је Штајнмајер, и додао да две стране морају "да раде заједно на конструктивнији начин".

Његов руски колега Сергеј Лавров са састанка је отишао не обративши се новинарима.

Док западне силе изборе на истоку Украјине виде као прилику да се тај регион врати у оквире националне политике, Кијев страхује да ће Москва, коју оптужује да војно подржава проруске активисте, искористити гласање да дестабилизује читаву бившу совјетску републику, наводи АФП.

Четворица дипломата су јуче позвала и на "ослобађање и размену свих заробљеника и људи који се држе у илегалном притвору, од сада до 30. априла", како је рекао шеф француске дипломатије.

Састанак у Паризу био је део примене споразума из Минска, који је потписан у фебруару 2015. уз посредовање Француске и Немачке и присуство руског председника Владимира Путина, подсећа француска агенција.

Споразум из Минска позива на прекид ватре уз низ политичких, економских и социјалних мера како би се окочао сукоб на истоку Украјине који је однео око 9.000 живота откако је почео 2014.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи