Читај ми!

Полемика Беча и Берлина - ко кочи избеглички талас?

Немачка и Аустрија и даље се споре око политике према избеглицама, пошто Беч дневним контингентима жели да заустави талас избеглица, а Берлин то критикује тражећи даљу политику отворених врата.

Аустрија одбацује критике из Немачке и тврди да је Берлин одавно увео квоте за прихват избеглица. Најновији извештај Кризног штаба аустријске владе показује да је Немачка почела да "кочи" талас избеглица, тврди бечки дневник Кронен цајтунг.

У Бечу је због тога одбачена тврдња Берлина да на немачким границама нема дневних контингената за пријем избеглица.

Аустријски канцелар Вернер Фајман и министар одбране Петер Доскоцил раније су упозорили да Аустрија не сме постати чекаоница за избеглице које желе у Немачку.

Немачка влада је саопштила да не ограничава улазак избеглица и да не "делује на основу дневних квота".

Министарство унутрашњих послова и министар без портфеља у влади Аустрије Јозеф Остермајер критиковали су Немачку званично што даје лажне информације. Како се тврди у саопштењу, Немачка практично на три одабрана прелаза ограничава улаз избеглица на максимално 3.600 дневно.

"Од јесени Немачка примењује ограничења, али ми нисмо зона за чекање за политку азила Берлина", нагласило је Министарство унутрашњих послова.

Министарство је навело и конкретан пример - 4. новембра прошле године тачно 9.930 миграната ушло је у Аустрију, а на основу смањења преузимања Немачка је примила свега 5.937 њих, што значи да је само тог дана у Аустрији остављено да чека 3.993 избеглица.

"Уз све разумевање за тешку ситуацију Немачке, али ко тврди да не постоје ти контингенти он или нема знање или жеље за транспарентном комуникацијом", истакао је Херман Мур, портпарол министарке унутрашњих послова Аустрије Јохане Микл-Лајтнер.

Кабинет аустријског канцелара позвао је поново Берлин да избеглицама већ у Грчкој издаје визе за пропутовање до Немачке, како би се избегао "застој" у Аустрији.

"Не може бити да сваког дана пропуштамо хиљаде људи, а Немачка истовремено пушта само један одређени број избеглица у земљу", поручио је Остермајер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво