ЕУ планира повратак Шенгену до новембра

Будући да се Европа суочава са најтежом избегличком кризом од Другог светског рата, у плану Европске комисије о "шенгенској зони" се наводи да је потпуна примена те зоне "од кључне важности за Европску унију као целину".

Европска унија ће данас објавити "нацрт плана" за поновну потпуну примену "шенгенске зоне" слободног кретања, која је близу колапса услед тога што су поједине земље због избегличке кризе поново увеле пограничне контроле, наводи агенција Франс прес, која је имала увид у тај документ.

План подразумева хитно формирање система обалске страже ЕУ и јачање спољне границе Грчке, која је главна тачка за улазак избеглица и миграната у Европу, пренео је АФП.

Након готово две деценије слободног путовања у већем делу Европе, 26-члана "шенгенска зона" је на ивици колапса, пошто су неке чланице једнострано увеле пограничне контроле како би спречиле мигранте да из Грчке стигну до богатијих земаља на северу Европе.

"Данас ћемо усвојити нацрт плана о томе како поново вратити на снагу 'шенгенски систем' у потпуности", рекао је извор из Европске комисије.

Будући да се Европа суочава са најтежом избегличком кризом од Другог светског рата, у плану ЕК се наводи да је потпуна примена шенгенске зоне "од кључне важности за Европску унију као целину".

Уколико све пропадне и буде неопходно увођење граничних контрола, "то би означило рушење централног стуба процеса уједињења ЕУ", наводи се у документу.

У Европу је од почетка 2015. године стигло више од 1,13 милиона избеглица, од којих је већина стигла прво у Грчку из Турске, да би затим балканском рутом дошле до Немачке, Шведске и других држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи