Ким Џонг Ун ставио нуклеарни арсенал у приправност

Морамо стално бити спремни да испалимо нуклеарне бојеве главе у сваком тренутку, поручује Ким Џонг Ун. Председница Јужне Кореје Парк Геун-хје је оценила да, као што је "мрак најгушћи пред свитање", два суседа улазе у финалну и најтежу фазу пред мирно уједињење Корејског полуострва.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је да нуклеарни арсенал његове земље буде у приправности како би могао да буде употребљен у било ком тренутку.

"Морамо стално бити спремни да испалимо нуклеарне бојеве главе у сваком тренутку", рекао је Ким, цитирала га је севернокорејска агенција КЦНА.

Такође је упозорио да је ситуација на подељеном Корејском полуострву постала толико опасна да Север мора бити спреман да своју војну стратегију преусмери на извођење превентивног напада, преноси АФП.

Северна Кореја је у четвртак, само неколико сати након што је Савет безбедности УН одобрио најстроже досад санкције против Пјонгјанга, испалила у море шест пројектила кратког домета, саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје.

Министарство је навело да су пројектили, са дометом од 100 до 150 километара, испаљени у Источно море.

Јутрос је реаговао Сеул. Председница Јужне Кореје Парк Геун-хје је на церемонији промоције војних официра обећала оштар одговор на било какву војну провокацију Северне Кореје.

Поручила је да ће се Сеул држати своје стратегије која има за циљ да Пјонгјанг попусти кад је реч о денуклеаризацији, преноси АФП.

"Морамо ставити до знања Северној Кореји да њен режим неће опстати уколико не одустане од свог нуклеарног програма", рекла је Парк, додавши да би успешност стратегије Сеула значила и велики корак ка евентуалном уједињењу две Кореје.

Оценила је да, као што је "мрак најгушћи пред свитање", два суседа улазе у финалну и најтежу фазу пред мирно уједињење Корејског полуострва.

Америчко Министарство обране поручило је Северној Кореји да би требала да се "уздржи од провокативних акција које појачавају тензије".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво