Читај ми!

Пушков: У Сирији се одлучује о светском поретку

Шеф Спољнополитичког одбора Руске думе Алексеј Пушков оценио је да се у Сирији одлучује о светском поретку и да није реч само о локалном конфликту.

"САД знају да губе на имиџу незаобилазне нације ако доживе неуспех у Сирији и тога је већ месецима свестан и државни секретар Џон Кери", рекао је Пушков у интервјуу за бечки дневник Пресе.

Пушков је истакао да је Русија данас, поред САД и Кине, једна од три светске силе које независно могу доносити одлуке на глобалном нивоу и наглашава да је званична Москва, као светска сила, у Сирији интервенисала преузимајући одговорност за стање у свету.

Такође сматра да је ЕУ зависна од САД.

Пушков каже и да Русија неће упућивати копнене снаге у Сирију и да је циљ њеног ангажовања да подржи сиријску војску и све оне који се боре против Исламске државе.

"Ми подржавамо Башара ел Асада јер је он и даље легитимни председник Сирије и уз изузетак Курда, једина снага у тој земљи која се на копну бори против Исламске државе", нагласио је Пушков.

Пушков је негирао да Русија Западу жели да одржи лекцију у Сирији.

"Међутим, ми не видимо разлог да се држимо по страни када су САД у последње две деценије, у којој су имале монопол на решењу проблема на Блиском истоку, регион комплетно уништиле", истакао је Пушков.

Сматра да на Блиском истоку не постоји вакуум који су направиле САД, већ да је реч о катастрофи.

"Западни аналитичари користе појам вакуум, а то је је само љубазан начин да се каже да су Американци доживели потпуни неуспех. У Либији, Ираку, Сирији, Јемену – САД нису ништа постигле осим хаоса", уверен је Пушков.

Пушков је истакао да је Русија одговорна и за безбедност својих савезника у централној Азији – у Казахстану, Таџикистану или Киргизији.

"То је наше рањиво предворје којем прети Исламска држава. Време је да неко успостави ред на Блиском истоку", додао је Пушков.

Према његовим речима, поредак у Сирији је неко други разорио, подсетивши да САД желе да свргну Асада.

"Када је амерички председник Барак Обама 2012. спознао да пуч против Асада, који је припремао, неће успети, он је почео заједно са Турском, Катаром и Саудијском Арабијом да подржава радикалне исламистичке групе. Ми смо у Сирији интервенисали када од САД циљано решење није функционисало. Сирији је потребно политичко решење", поручује Пушков.

Истиче да Асада подржава велики део сиријског становништва и да политичко решење не може бити засновано на његовом свргавању, већ на преговорима владе и опозиције.

Тек је, како је додао, војна акција Русије у Сирији успоставила равнотежу и омогућила политичко решење, а без Русије, уверен је, сада у Сирији не би било примирја, преговора и Исламска држава и Ел Нусра би између себе делиле Дамаск.

Слабљење или уништавање Исламске државе доноси и већу безбедност Русији, а ако та терористичка организација ојача, то је онда већа опасност по Русију, упозорио је Пушков.

Упитан за опасност од директне конфронтације Турске и Русије у Сирији, Пушков је рекао да се Русија веома одговорно понашала после обарања руског авиона и убијања руског пилота.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво