УНХЦР: Договор пет земаља само погоршава мигрантску кризу

Високи комесар УН за људска права Зеид Рад Ал Хусеин изразио је озбиљну забринутост због безбедносних мера које су усвојили челници полиција пет земаља у вези с мигрантима и затражио да га ускладе с међународним правом.

Зеид је рекао да безбедносне мера које су усвојили челници полиција Аустрије, Хрватске, Македоније, Србије и Словеније већ негативно утичу на људска права избеглица и мигранта у јужној и централној Европи, саопштиле су УН.

"Ове мере само појачавају хаос и муке дуж целе трасе, а нарочито у Грчкој која је већ преоптерећена. Затварање граница земаља на рути, ставља огроман притисак на земље којима је у великој мери потребна помоћ. Ово би могло имати непредвидиве и погубне последице по Грчку и велики број људи који се тренутно налазе на њеној територији", рекао је Зеид.

"Захтевам од пет земаља кое су потписале прошлонедељни споразум да поново пажљиво регулишу приступ њихових полицијских снага и да га у потпуности ускладе са међународним правом", додао је он.

Зеид је рекао да су стотине Авганистанаца, према извештајима, "остављене на цедилу у бедним условима дуже од пет дана на граници између Македоније и Србије, а многим другим Авганистанцима је онемогућен улазак у Македонију и Грчку, наизглед само на основу њихове националности".

"Чињеница да неко поседује или не поседује документ нема никакве везе са чињеницом да је неко избеглица или није", рекао је Зеид, додајућио да постоје бројни разлози због којих је избеглица морао да побегне из земље без валидне путне исправе.

Наводећи да разуме настојања а се смањи прилив миграната, Зеид је рекао да споразум који су потписали челници полиција омогућава "мере које изгледа да нису у складу са обавезама поштовања људских права у тим земљама".

"Посебно сам забринут чињеницом да споразум може да омогући колективно протеривање људи који нису држављани тих земаља, што је јасно забрањено међународним правом", додао је Зеид.

Споразум који је објављена 18. фебруара изгледа да даје овлашћења за профилацију људи, као и за ограничавање "уласка из хуманитарних разлога" само на основу њихове националности, и поседовања идентификационих докумената, а не на основу појединачне процене да ли је неко или није у потреби за азилом или неком другом врстом заштите њихових људских права, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи