Би-Би-Си крив за прикривање силовања

Би-Би-Си je проглашен је кривим за немар и прикривање вишеструких силовања која је починио славни водитељ Џими Савил. Он је током 40-годишње каријере напаствовао више стотина дечака и девојчица, а Би-Би-Си је непрекидно игнорисао жалбе жртава, закључено je у извештају представљеном управи британског јавног сервиса, коју је водила некадашња судија апелационог суда Џенет Смит.

Џими Савил је био легенда Би-Би-Си-ја. Водио је Top of The Pops у златним шездесетим и седамдесетим, затим и бројне гледане емисије.

 

Тек после његове смрти пре пет година у јавност су доспеле жалбе стотина тадашњих дечака и девојчица о сексуалном злостављању током контаката са Савилом. Би-Би-Си је био принуђен да покрене истрагу, и резултати су управо објављени.

"Савил је био претња младим људима, дечацима и девојчицама, а свој положај звезде је користио бесрамно. Најмлађа жртва злостављања имала је осам година, а најмлађи силовани дечак свега десет. Пракса Би-Би-Си-ја да штити своје звезде омогућила му је да то ради деценијама", рекла је шеф истражне комисије Џенет Смит.

Генерални директор Би-Би-Си-ја Тони Хол рекао је у име Би-Би-Си-ја да је ово било крајње погрешно.

@Није смело да почне, а свакако је требало да буде заустављено. Ово је страшна мрља на нашој институцији, и дубоко се извињавам због бола који вам је нанет", навео је Хол.

Да буде још страшније, Савил се касније у каријери пријавио за добротворни рад по дечјим болницама и сиротиштима, за шта је чак одликован а краљица му је уручила титулу витеза.

Сад се испоставља да је контакте са незаштићеном децом користио да настави злостављања. Би-Би-Си обећава да нико више неће бити неодирљив због славе у кући, и да се ово никад више неће поновити.

Могуће је да ће овај закључак комисије бити основа за покретање појединачних кривичних пријава против Би-Би-Си-ја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи