Читај ми!

Индепендент: Обама озбиљно схватио Ердоганове претње

Амерички председник Барак Обама озбиљно је схватио претње турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о инвазији на Сирију након бомбашких напада сиријских Курда у Анкари, пише "Индепендент“".

Рат у Сирији достигао је врхунац, а након бомбашког напада у Анкари 17. фебруара у коме је погинуло 28 људи, Турска прети војном акцијом у Сирији у знак одмазде, пише аутор текста, дописник с Блиског истока Патрик Кокберн.

Обама је у петак провео сат и 20 минута у разговору с Ердоганом, позивајући на уздржаност.

Амерички председник свестан је са којом лакоћом САД, или било која друга страна сила која интервенише у Сирији, Ираку или Авганистану, могу да буду увучене у локалне сукобе и расправе, оценио је Кокберн.

"Турци и Саудијци увек покушавају да подстакну САД на копнену операцију у Сирији, али сами не намеравају да покрену војну интервенцију великих размера"“, рекао је за Индепендент један бивши високи дипломата на Блиском истоку.

САД знају да би евентуална војна акција Турске у Сирији била превасходно усмерена на сиријске Курде и борце из састава Јединица за заштиту народа (ЈПГ) који су били најпоузданији савезник САД у борби против Исламске државе.

Обама је током разговора са Ердоганом наводно рекао да ЈПГ не треба да користи победе сиријске војске на северу земље, које се одвијају уз подршку руских вадушних удара, да би остварила своје циљеве и освојила што више територије.

Међутим, управо док су двојица државника разговарали, Демократске снаге Сирије, други назив за ЈПГ, заробиле су важну базу ИД у Шададеу, уз помоћ ваздушних удара САД.

Постоји и други разлог због кога САД неће да одустану од војне алијансе са сиријским Курдима, каже аутор текста.

"Пре више од годину дана Американци су схватили да Турци не намеравају да затворе своју границу са Сиријом за терористе ИД и друге џихадисте са своје северне, турске стране. Због тога су Американци одлучили да је затворе са јужне стране, уз помоћ сиријских Курда“, рекао је бивши дипломата.

Како наводи Индепендент, управо тај план је сада близу реализације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво