Читај ми!

Кери и Лавров договорили услове прекида ватре у Сирији

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да је са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим постигао прелиминарни договор о условима прекида ватре у Сирији.

"Постигли смо прелиминарни споразум о условима прекида непријатељства, који би могао да ступи на снагу у наредних неколико дана", рекао је Кери на конференцији за штампу у Аману са јорданским министром спољних послова Насером Џудехом, а пренео је Ројтерс.

Кери је навео да је са Лавровим разговарао јутрос и да се они надају да ће се председници САД и Русије Барак Обама и Владимир Путин чути током наредних дана како би прелиминарни споразум био потврђен.

Амерички државни секретар је рекао да две стране "још договарају детаље споразума" и додао: "Ближе смо прекиду ватре него што смо били до сада".

Кери је истакао да ће за постизање коначног споразума требати неколико дана, док се две стране консултују са другим земљама, као и са сиријском опозицијом.

Русија треба да разговара са сиријском владом и Ираном, а САД са сиријском опозицијом и својим партнерима, навео је он.

Шеф америчке дипломатије није желео да изнесе више детаља о оспоразуму и навео је да не очекује тренутну промену на терену кад је реч о борбама.

"Не верујем да ће у следећих неколико дана, током којих ћемо покушати да применимо споразум, доћи до прекретнице кад је реч о развоју ситуације на терену. Опозиција је јасно изразила своју жељу да се брани", рекао је Кери.

Руско министарство спољних послова је потврдило да су Лавров и Кери јутрос телефонски разговарали о условима примирја у Сирији.

У саопштењу се наводи да су двојица министара разговарала о условима прекида ватре који би искључио операције против организација "које Савет безбедности Уједињених нација сматра терористичким организацијама".

Председник Сирије Башар ел-Асад је јуче изјавио да је спреман за прекид ватре, под условом да "терористи" не искористе затишје у борбама у своју корист, као и да државе које подржавају побуњенике обуставе подршку коју им пружају.

Поред тога, сиријска опозиција је нешто раније саопштила да је пристала на "могућност привременог примирја", под условом да добије гаранције да ће савезници званичног Дамаска, укључујући Русију, обуставити ватру, да буде прекинута блокада опкољених градова и омогућена достава хуманитарне помоћи широм земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво