Читај ми!

Могерини: Интервенција ЕУ у Либији само уз позив владе

Исламска држава може да буде ефикасно поражена само тако што ће легитимна либијска влада бити задужена за сопствену безбедност, сматра шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Европа ће интервенисати у ратом разореној Либији против џихадиста такозване Исламске државе само ако добије званични захтев од међународно признате либијске владе, изјавила је Федерика Могерини.

"Исламска држава може да буде ефикасно поражена само тако што ће легитимна либијска влада бити задужена за сопствену безбедност", рекла је Могеринијева у интервјуу за француски лист Журнал ди диманш, а пренела је агенција АФП.

ИД је последњих месеци почела да се шири у Либији услед хаоса који влада у тој земљи откад је 2011. свргнут Муамер ел Гадафи.

Како напомиње АФП, САД у тој земљи врше ваздушне ударе против џихадиста, али је светска јавност реаговала са запрепашћењем на вест да је у једном таквом удару у Сабрати у петак погинуло двоје службеника амбасаде Србије у Либији Слађана Станковић и Јовица Степић, који су били отети у новембру.

У Либији постоје две ривалске владе од 2014, откад су побуњеници заузели престоницу Триполи и натерали међународно признату владу да избегне на исток земље.

Након вишемесечних преговора у организацији Уједињених нација, две стране су пристале да подрже владу јединства, а јуче је кандидат за премијера Фајез ел Сараџ представио свој план за нову владу.

Могеринијева је навела да ће следећих неколико дана бити од кључне важности за Либију уочи гласања о поверењу влади у парламенту у уторак и изјавила да је Европа спремна да помогне са обезбеђењем и администрацијом, ако то буде потребно.

"Већ месецима подржавамо напоре за успостављање владе националног јединства. Ако желимо да им помогнемо, треба да им верујемо, јер они познају своју земљу боље од нас", истакла је шефица европске дипломатије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи