Читај ми!

Постигнут договор, Британија остаје у ЕУ

Председник Европског савета Доналд Туск саопштио је да је договор о останку Велике Британије у ЕУ добио једногласну подршку лидера свих 28 чланица ЕУ. "Испреговарао сам договор који ће дати Великој Британији специјални статус у ЕУ", рекао је битански премијер Дејвид Камерон.

"Договорено је. Једногласна подршка за нови споразум о Велике Британије у ЕУ", написао је Туск на Твитеру, преноси Ројтерс.

Британски премијер Дејвид Камерон саопштио је да је с лидерима ЕУ постигао договор који ће омогућити специјални статус Велике Британије у ЕУ.

"Испреговарао сам договор који ће дати Великој Британији специјални статус у ЕУ. Препоручићу га сутра Влади", навео је Камерон на Твитеру.

Договор предвиђа два кључна елемента која ће бити укључена у будуће споразуме ЕУ - специјално изузеће Британије од даље политичке интеграције унутар Уније као и обезбеђивање фер третмана у вези са финансијским и економским аранжманима између земаља еврозоне и чланица ЕУ које су изван ње, наводи Ројтерс.

Осим тога, Британија ће имати право да ускрати радницима који дођу да раде у њиховој земљи прве четири године социјалну помоћ и бенефиције док и сами не допринесу финансирању система.

Претходно су Туск и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изнели нацрт споразума о останку Велике Британије у ЕУ који има, како су навели, велике шансе да буде прихваћен.

Лидери ЕУ су се договорили о условима како да задрже Британију у ЕУ, написала је у међувремену на Твитеру председница Летоније Далија Грибаускаите.

"Споразум је начињен, драма је завршена", написала је Грибаускаите.

Туск је рекао да сматра да је реч о избалансираном и фер компромису који сви могу прихватити.

Лидери ЕУ и британски премијер Дејвид Камерон у преподневној рунди разговора нису постигли конкретан договор о британским условима за останак у ЕУ, па је поподневни састанак отказан и одложен за вечерас.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи