Читај ми!

Туск: Бити или не бити за договор о Британији

Председник Европског савета Доналд Туск поручио је да је дводневни самит шефова држава и влада чланица ЕУ који данас почиње у Бриселу - бити ли не бити за договор о Великој Британији. Лондон треба да остане у саставу ЕУ, али да могући споразум о останку Британије не сме да угрози напредак Уније, сматра француски председник Франсоа Оланд.

"У сред смо још веома тешких и осетљивих преговора о британском питању. Једна ствар ми је потпуно јасна: ово је преломни самит", рекао је Туск новинарима у Бриселу.

Раније данас председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да је "прилично уверен" да ће европски лидери на данашњем самиту у Бриселу постићи споразум са Британијом у вези са њеним останком у ЕУ.

"Прилично сам уверен да ћемо имати споразум. Треба да разјаснимо одређен број питања...Убеђен сам да ће Британија бити конструктивна и активна чланица ЕУ", рекао је Јункер новинарима уочи почетка самита у Бриселу.

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је на почетку самиту шефова држава чланица ЕУ да Француска жели да Британија остане у саставу ЕУ, али да могући споразум о њеном останку не сме да угрози напредак Уније.

Оланд је рекао да је споразум о даљем британском чланству у ЕУ "могућ зато што је потребан", али да ниједна земља не би требало да има право вета на јачу интеграцију Уније.

"Европски пројекат мора да напредује, а не да назадује", истакао је шеф француске државе, додавши да је "на коцки и ЕУ, а не само Британија", преноси Ројтерс.

Оланд је нагласио да Британија треба да остане у саставу Европске уније, али да мора да прихвати њена начела, додавши да ниједна земља не сме да себе изузме из заједничких прописа.

"Надам се да ће Британија остати у ЕУ, а поготову се надам да ћемо сви ми заједно напредовати и да нико то не може да заустави", поручио је Оланд.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је пред почетак самита да жели да учини све како би Велика Британија остала у Унији.

"Има још ствари које треба да буду разрешене али идем са ставом да желимо да учинимо све како бисмо створили услове да Британије може да остане део ЕУ. Са немачког аспекта то је важно , али наравно на грађанима Британије је да одлуче", рекла је Меркелова, преноси АП.

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је пред почетак самита да ће одбацити било какав план о останку његове земље у ЕУ уколико он не буде испунио оно што је Лондону потребно.

"Борићу се за Британију. Уколико можемо да дођемо до доброг споразума ја ћу га прихватити, али нећу прихватити договор који не задовољава наше захтеве", рекао је Камерон новинарима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се