Читај ми!

Пекинг распоређује ракете у Јужном кинеском мору?

Тајван тврди да је Кина распоредила противваздушне ракете на спорном острву у Јужном кинеском мору. Шеф кинеске дипломатије оптужио је медије за публицитет, рекавши да пажња треба да се усмери ка "јавним добрима и услугама" које пружа развој Кине у том поморском подручју.

Тамошње Министарство одбране саопштило је да је сазнало да је Кина распоредила неодређен број ракета на острву Вуди, док су филипинске власти упозориле да то распоређивање повећава регионалне тензије, преноси Асошијетед прес.

Кина гради нова острва у спорном мору набацујући песак на гребене, а потом ту поставља војне објекте, наводи америчка агенција додајући да се то сматра покушајима Пекинга да присвоји практично читаво Јужно кинеско море и његове ресурсе што је неке од кинеских суседа зближило са САД.

И амерички званичници рекли су да је Кина распоредила ракетни систем на Парацелским острвима.

Командант америчке Пацифичке команде Хари Харис оценио је да би распоређивање ракета на тој групи острва у Јужном кинеском мору било противно обећању Пекинга да неће милитаризовати тај регион.

Према његовим речима, такав потез би представљао "милитаризацију Јужног кинеског мора на начин за који је председник Сји (Ђинпинг) рекао да неће поступати".

"То би био јасан показатељ милитаризације", рекао је Харис на брифингу у Токију, где се састаје са јапанским војним званичницима.

У међувремену, огласио се изванични Пекинг.

Кинески шеф дипломатије Ванг Ји настојао је да умањи наводе да је Кина распоредила ракете земља-ваздух на спорном острву у Јужном кинеском мору, и оптужио медије за публицитет, рекавши да пажња треба да се усмери ка "јавним добрима и услугама" које пружа развој Кине у том поморском подручју.

Ванг је након састанка са аустралијском министарком спољних послова Џули Бишоп у Пекингу казао да је за наводе о распоређивању ракета сазнао тек неколико минута раније.

"Ми верујемо да је ово покушај да поједини запади медији направе приче", додао је кинески министар.

Раније данас је портпарол министарства рекао да било какво распоређивање кинеских ракета на територији Кине је легитимно.

Портпарол Министарства Хонг Леј рекао је да нема подробније информације кад је реч о могућем распоређивању ракета, али је додао да сваки постављени објекат има везе са националном одбраном, а не са милитаризацијом, преноси Ројтерс.

Тајван и Кина полажу право на скоро свих три и по милиона квадратних километара површине Јужног кинеског мора, а већи део те територије својатају и Филипини и Вијетнам, док Брунеј и Малезија тврде да им припадају мањи делови.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара