Агора: Слобода у руском домену интернета све угроженија

Током претходне године у Русији се ситуација са слободама у руском домену интернета (Рунет) значајно погоршала, што је последица трке у блокадама сајтова у руским регионима, резултати су истраживања међународне невладине организације Агора.

У извештају "Слобода интернета 2015: победа цензуре", посвећеном ограничавању слободе интернета у Русији, наводи се да је током прошле године девет пута порастао број блокада сајтова, у односу на 2014. годину.

Ако је 2014. године у Рунету било блокирано 1.019 сајтова, 2015. их је било 9.022. У исто време, тај број је за последњих пет година увећан чак 30 пута, наводи се у истраживању.

Узрок тако значајног раста броја блокираних сајтова, експерти објашњавају "трком у блокирању" којом се баве руски региони и државне институције. Тако је у Републици Татарстан почео да ради аутоматизовани систем мониторинга садржаја, уз помоћ којег је Руском комитету за контролу комуникација послато 3.856 јединица забрањених материјала.

У извештају се наводи да су 2015. године интернет корисници први пут добили затворске казне за своје објаве на интернету. Осуђено је осам особа, и подигнуто 203 кривичне пријаве због публикација на друштвеним мрежама. Поред тога, више него три пута порастао је број административних прекршаја - укупно их је изречено више од 5.000.

Агора указује и на случајеве насиља према блогерима, током прошле године забележено је 28, један случај више него годину раније.

Током прошле године двоструко је порастао број региона у којима интернет корисници осећају озбиљан притисак. Док је 2013. године таквих региона било само девет, 2014. године било их 14, а 2015. године - 31.

Као најнеслободније регионе Агора је издвојила Москву, Санкт Петербург, Татарстан, Мордовију, Уљановску област и Чеченију.

Аутори извештаја очекују да ће у будућности бити још више заоштрена пракса кривичног гоњења корисника интернета и не искључују могућност блокирања приступа страним сервисима.

Агора наводи да су на такав развој догађаја спремни и сами корисници, који освајају методе савлађивања блокада и цензуре и спремни су да штите своја права на информацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи