Читај ми!

Турска оптужује Русију за "очигледан ратни злочин"

Анкара је упозорила да ће веће и озбиљније последице бити неизбежне ако Русијa моментално не обустави нападе попут оног, како наводе, на школе и медицинске центре у понедељак.

Турска је оптужила Русију да је извршила "очигледан ратни злочин" након што су две школе, болница и медицински центар који су водили Лекари без граница, погођени у ракетном нападу у близини турско-сиријске границе, усмртивши на десетине људи.

Анкара је упозорила да ће веће и озбиљније последице бити неизбежне ако Русијa моментално не обустави такве нападе, навело је турско Министарство спољних послова, пренео је Ројтерс.

Уједињене нације су у понедељак саопштиле да је у нападима на најмање пет медицинских установа и две школе на северу Сирије убијено скоро 50 цивила, међу којима има и деце.

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је забринутост због таквих извештаја и те нападе сматра "очигледним кршењем међународног права", изјавио је његов портпарол Фархан Хак, пренео је АФП.

"Генерални секретар је дубоко забринут због извештаја о ракетним нападима на најмање пет медицинских установа и две школе у Алепу и Идлибу, у којима је убијено скоро 50 цивила, међу којима и деца, а многи су рањени", рекао је портпарол Хак.

Такви напади представљају кршење међународног права, истакао је он, додајући да они такође "бацају сенку на обавезе преузете на састанку Међународне групе подршке Сирији у Минхену 11. фебруара".

Нешто раније, шеф Уницефа Ентони Лејк саопштио је да је ужаснут извештајима о нападима на четири медицинске установе у Сирији, од којих две подржава та агенција УН.

Лејк је навео да је једна од тих установа дечја болница и породилиште, где су наводно погинула и деца, а на десетине особа је евакуисано.

Два напада су се одиграла у Азазу, граду на северу земље, а остала два у провинцији Идлиб, где је наводно једна болница погођена четири пута, додао је Лејк.

Навео је да постоје извештаји и да су две школе нападнуте у Азазу и да је шесторо деце убијено.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи