Троје људи у Кини преминуло после узимања биљног лека

Кинески биљни лек направљен од сибирског женшена за који се сумња да је изазвао смрт троје људи, био је заражен бактеријом, саопштиле су кинеске власти.

Лек који је изазвао снажне неповољне реакције код шесторо људи у југозападној провинцији Јунан, а троје од њих је умрло прошле недеље, повучен је из продаје.

Министарство здравља и контроле хране и лекова саопштило је, да још увек није јасно како је проблематична серија лека направљена од сибирског женшена заражена.

Званичници испитују предузеће "Вандашан Фармацеутикал" са седиштем у североисточној провинцији Хејлунџјанг.

После скандала са млеком зараженим индустријском хемикалијом меламин, после чије конзумације је преминуло четворо деце, а неколико десетина хиљада се разболело, десио се и овај инцидент.

За женшен је научно доказано да побољшава опште стање организма, убрзава време реакције на стимулансе и повећава отпорност на вирусне инфекције.

Верује се да овај биљни лек помаже људима који пате од болести срца, бубрега, јетре, исцрпљености због анксиозности, као и од проблема везаних за менопаузу.

Активне супстанце у екстракту биљке женшен стимулишу нервни систем, смањују ниво шећера у крви, имају антиоксидативно дејство, стимулишу имуни систем и смањују ниво лошег холестерола. Женшен, такође, смањује умор и покреће резервне изворе енергије.

Одређене групе људи ову биљку треба обазриво да користи.

Они који имају повишен крвни притисак или историју кардиоваскуларних болести, јер женшен повећава крвни притисак у мањим дозама, док га у већим дозама смањује.

Слично важи и за особе са шећерном болести, јер овај екстракт повећава ниво шећера у крви, а посебно се истиче да не сме да се користи у комбинацији са аспирином и сличним лековима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво