Мекејн: Договор о Сирији ће само подстаћи руску агресију

Амерички сенатор Џон Мекејн оштро је критиковао договор о прекиду непријатељстава у Сирији у року од недељу дана, који је његова влада постигла са Русијом.

Мекејн је истакао да ће договор само подстаћи "војну агресију" званичне Москве.

"Будимо искрени поводом тога шта значи тај споразум - он допушта наставак напада на Алепо још једну недељу. Он тражи од опозиционих група да обуставе борбе, али допушта Русији да настави да бомбардује терористе, како они називају све редом, па и цивиле", рекао је Мекејн, један од водећих америчких Републиканаца и челник Комитета Сената за оружане снаге.

"Ако Русија или режим сиријског председника Башара Асада прекрше тај договор, какве су последице? Не видим да их има", рекао је Мекејн на Михенској безбедносној конференцији, а пренела је агенција АФП.

Група за подршку Сирији, коју чини 17 земаља на челу са Русијом и САД, постигла је у петак договор о "прекиду непријатељстава" у Сирији у року од недељу дана и испоруци хуманитарне помоћи опкољеним сиријским градовима.

Критичари тог споразума истичу да он не обухвата терористичке групе као што су такозвана Исламска држава и огранак Ал Каиде - Ел Нусра, што даје простора Русији да настави са нападима за које тврди да су усмерени против џихадиста.

Мекејн истиче и да "није случајно" да је руски председник Владимир Путин изабрао баш овај тренутак за постизање договора о Сирији.

"Тај филм смо већ гледали у Украјини: Русија предузме војну офанзиву, оствари нову реалност на терену, служи се демантијима и испоруком хуманитарне помоћи као адутима у преговарању, постигне споразум како би потврдила чињенице на терену и затим одлучује кад да поново покрене борбе. То се зове дипломатија у служби војне агресије, а даје резултате јер ми то допуштамо", истакао је Мекејн.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи