Читај ми!

Договор о мерама за окончање сукоба у Сирији

Контакт група за Сирију, коју чини 17 земаља, договорила се у Минхену о мерама за окончање сукоба у Сирији. Амерички државни секретар Џон Кери каже да је постигнут договор о потпуном прекиду непријатељства у року од недељу дана.

Амерички државни секретар објашњава да се договор не односи на Исламску државу, Фронт ел Нусра и друге терористичке групе. Кери је казао да су се стране сложиле да се женевски преговори што пре обнове.

"Са задовољством могу да кажем да смо у Минхену постигли напредак како на хуманитарном пољу тако и на прекида сукоба. Напредак на ова два фронта има потенцијал да – ако у потпуности буде примењен – промени свакодневни живот сиријског народа", каже амерички државни секретар Џон Кери.

Кери је нагласио да окончање петогодишњег грађанског рата у Сирији неће бити лако. Оно што имамо овде јесу речи на папиру. А оно што треба да видимо у наредних неколико дана јесу потези на терену", рекао је амерички државни секретар.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров каже да је главни резултат састанка потврда резолуције УН о Сирији. Договорен је постепени прекид непријатељстава и брзо достављање хуманитарне помоћи.

"Сада када смо постигли договор о свим овим проблемима, надам се да опозиција и они који контролишу различите групе опозиције неће имати разлога да избегавају испуњавање својих обавеза. Као што је Џон Кери рекао, договорили смо се да оснујемо радну групу која ће имати састанак у Женеви. Копредседаваће Русија и Сједињене Америчке Државе а учествоваће експерти. Циљ ове радне групе је да помогне Уједињеним нацијама и другим хуманитарним организацијама да извршавају своје обавезе када је о цивилима реч", истиче руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је навео да постоје разлози за наду да је "урађен изузетан посао". Иако је Кери оценио да су руски ваздушни удари у Сирији више усмерени ка опозицији него ка терористима, оба министра су се сагласила да је неопходно што пре наставити мировне преговоре сиријске опозиције и режима Башара ел Асада.

Дипломатски напори да се заустави грађански рат у Сирији налазе се на раскршћу, изјавио је шеф немачке дипломатије, истичући да је неопходно да дође до "неке врсте напретка" у преговорима.

"Уколико не успемо да разбијемо спиралу насиља и контранасиља сада, овај ужасни грађански рат ће трајати још дуже", каже немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер.

Шеф немачке дипломатије оцењује да се "сви који су потребни" налазе на састанку у Минхену и да се нада проналажењу начина да разговори између сиријске владе и опозиције ускоро буду обновљени.

Медији преносе и да Русија неће искористити конференцију у Минхену да тражи укидање санкција Москви због сукоба у Украјини и не планира за сада да укине контрасанкције, рекао је заменик руског премијера Сергеј Прихотко.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи